Nieuws - 22 maart 2001

Wageningen gaat prestigieuze landbouwprijs uitreiken

Wageningen gaat prestigieuze landbouwprijs uitreiken

De Princes' Award Foundation (PAF) heeft een prijs ingesteld voor stimulering van duurzame landbouw. De gemeente Wageningen is gevraagd gastheer te worden van deze Green Food Award.

De Foundation, met twee kroonprinsen in haar gelederen, maakt deel uit van de Eurpean Environmental Agency, dat duurzaamheid wil stimuleren. De Foundation wil in Europa uiteindelijk zeven prijzen uit laten reiken. Deze prijzen beslaan verschillende terreinen. Zo zijn er bijvoorbeeld prijzen voor duurzaam transport en toerisme. Steden als Barcelona, Lissabon, Berlijn en Kopenhagen hebben al een prijs geadopteerd. Vaclav Havel, Michael Gorbatsjov en Jacques Delors zitten in het comit? van aanbeveling van de foundation.

De gemeente Wageningen is gevraagd om de prijs voor duurzame landbouw vorm te geven. Wageningen UR heeft daartoe onlangs een voorstel ingediend dat goed is ontvangen. Het is de bedoeling dat de gemeente Wageningen zorg gaat dragen voor de organisatie van de Green Food Awards. Volgende week gaat een delegatie van de gemeente en Wageningen UR naar Kopenhagen om verder over de opzet te spreken. Als de partijen overeenstemming bereiken is het verder aan de gemeenteraad om tot instelling van de prijs over te gaan. De gemeente hoopt enkele andere partijen als de Provincie Gelderland en het bedrijfsleven te kunnen interesseren voor financi?le ondersteuning van de prijs.

Over de precieze inhoud en vorm van de prijs zullen de komende maanden seminars georganiseerd worden. Het is de bedoeling de Green Food Awards uit te reiken tijdens de Wageningse Kennisdagen.| Y.d.H.