Wetenschap - 14 maart 2002

Wageningen gaat kwaliteitsmanagers met vakkennis opleiden

"De taal van het management spreken en weten wat er in het vak speelt." Dat zijn de kenmerken van de food quality manager, volgens co?rdinator dr Pieternel Luning. Op 4 maart verscheen haar Engelstalige studieboek dat als basis dient voor de nieuwe opleiding Food Quality Management. Deze tweejarige MSc-opleiding gaat per september 2003 van start en zal kwaliteitsmanagers met vakkennis opleiden.

In het studieboek is te lezen dat de kwaliteit van levensmiddelen in de loop van de jaren steeds belangrijker wordt. Werden ondernemingen in het verleden met name beoordeeld op hun financi?le prestaties, tegenwoordig is kwaliteit het eerste waar een organisatie op wordt afgerekend. De oorzaak is de consument. Die stelt steeds hogere eisen aan zijn product en de productiewijze. Luning: "Eerst m?est men aan kwaliteit denken, nu w?l men eraan denken. Mensen willen meer gaan betalen om een betere garantie te krijgen voor hun producten. BV's in de vleessector beginnen met productie- en zorgsystemen en zoeken daar mensen voor. Wij gaan die mensen opleiden."

Zo is in de food industry een grote wederzijdse afhankelijkheid ontstaan van technologie en management, om aan de hoge eisen van de consument tegemoet te komen. Er is de afgelopen jaren veel ge?nvesteerd in kwaliteitssystemen om de productkwaliteit te waarborgen en verder uit te bouwen. Luning: "Onze studenten hebben een meerwaarde door de combinatie van technologie en management. Ze hebben enerzijds kennis in het eigen domein, de vakkennis. Anderzijds beschikken ze over kennis van management."

Het vak kwaliteitskunde bestaat al sinds 1985. Het is een samensmelting van technologie en bedrijfs- en consumentenwetenschappen. Kwaliteitskunde is inmiddels toegegroeid naar een vakgebied met een eigen MSc-opleiding. Initiatiefnemer en mede-redacteur prof. Wim Jongen: "We hebben er twee jaar voor moeten knokken om deze opleiding te realiseren en zijn ontzettend trots op het resultaat. In bedrijven ging de kwantiteit vaak boven de kwaliteit. Dat is inmiddels veranderd. Wij zijn niet de eerste met kwaliteitszorgsystemen, maar wel met het voorop stellen van de vakkennis."

Studenten met een Wageningse BSc-opleiding levensmiddelentechnologie, dierwetenschappen, plant- en gewaswetenschappen of bedrijfswetenschappen kunnen deze nieuwe Masterstudie volgen. Utrechtse studenten met een BSc-opleiding veterinaire volksgezondheid kunnen ook instromen in de Wageningse opleiding. | M.Hk