Student - 17 januari 2008

Wageningen erkent wielertalent Van Vleuten

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft haar eerste beker van het seizoen al binnen. Maandagavond 14 januari is ze verkozen tot Wageningse sportvrouw van 2007. ‘Ik krijg liever felicitaties na een overwinning, maar het is hartstikke leuk.’

Wielrenster Annemiek van Vleuten als Sportvrouw van Wageningen 2007.

Foto: Guy Ackermans

Van Vleuten, die in september afstudeerde als dierwetenschapper aan Wageningen Universiteit, heeft haar ouders meegenomen naar de verkiezing en hoge hakken aangetrokken. Ze vindt het prachtig dat ze voor haar debuutjaar als wedstrijdrijder, dat ze afsloot met een contract bij de UCI-wielerploeg Vrienden van het Platteland, al is genomineerd. Meerdere verenigingen hebben haar voorgedragen voor de prijs. Volgend jaar hoopt ze weer de sportvrouw van het jaar te worden door mooie uitslagen te rijden.
Derdejaar student Esther Swart van Tartlétos is met diverse NSK-medailles ook genomineerd, maar moet het uiteindelijk doen met een bos bloemen. Echt teleurgesteld is ze niet als de titel aan haar neus voorbij gaat. ‘Het was wel leuk zo in het zonnetje te staan’, aldus Swart, die wel wat vrolijkheid kan gebruiken. Een achillespeesblessure houdt haar al tien weken aan de kant. De Wageningse hockeyster die met het Nederlands zaalhockeyteam wereldkampioen werd, kijkt veel zuurder.
Schaatser en student Mark Ooijevaar vindt het niet erg dat hij de wisselbeker voor Wagenings beste sporter niet voor een tweede jaar op zijn tafel kan zetten. De beker gaat naar Casper Helling, die onder meer het werelduurrecord schaatsen verbeterde. De derde genomineerde hardloper Ate van der Burgt – de snelste Nederlander op de 1500 meter afgelopen seizoen en Nederlands indoorkampioen op de 3000 meter – is afwezig. De promovendus van Plant Research International is op trainingskamp in Zuid-Afrika en werkt aan plaatsing voor het WK Indoor in Valencia in maart.
De druiven zijn zuurder voor de zware ouderejaars mannen van studentenroeivereniging Argo. Ze zingen op verzoek van wethouder Stella Efdé die de prijzen uitreikte, nog wel het Argolied wanneer ze als genomineerden op het podium staan. Maar de boomlange mannen en hun twee koppen kleinere stuurvrouw Vera van der Velpen kunnen vlak daarna vier jongetjes van twaalf en dertien de hand schudden, die Nederlands atletiekkampioen zijn op een estafetteonderdeel en houders van diverse clubrecords. Jammer, vinden de roeiers. ‘Mensen weten waarschijnlijk ook niet zoveel van roeien, wat onze overwinningen op bijvoorbeeld de Varsity en een podiumplaats op een NK betekenen, en dat we gauw tien keer per week trainen’, reageert Lenny de Jaeger teleurgesteld.