Nieuws - 16 maart 2012

Wageningen draait licht aan in natuur

Wat doet licht met het nachtleven in de natuur? Om daar achter te komen knippen onderzoekers het licht aan.

lichtproef.JPG
Een alledaagse handeling, het licht aan doen. Maar die van donderdagavond op de hei bij Kootwijk is toch bijzonder. Met een druk op de knop geeft ondermeer Elmar Veenendaal (WUR-Natuurbeheer en Plantenecologie) het startsein voor een driejarig experiment naar de invloed van kunstlicht op het nachtelijk flora en fauna. Wetenschappers van Wageningen UR en het NIOO hebben een belangrijk aandeel in de studie.
Vrijwilligers
Het project heet LichtOpNatuur (www.lichtopnatuur.org) en is gefinancierd door STW, Philips en de NAM. In het onderzoek wordt de invloed bekeken van verschillende kleuren licht op plant en dier. Is groen licht bijvoorbeeld echt minder verstorend of werkt dat alleen maar bij vogels op zee? In het project werkt een groot aantal vrijwilligers van natuurorganisaties mee. Zij houden de komende jaren nauwgezet de aantalsontwikkelingen van planten, dieren en insecten bij.
Acht plekken
Naast Kootwijk zijn er nog zes locaties op de Veluwe en eentje in Drenthe waar de proef gaat draaien. De lichten gaan daar in de loop van komende week aan. De rijen groene, rode en witte lantaarnpalen staan in of bij natuurgebieden, daar waar het normaal gesproken donker is. De lampen branden van zonsondergang tot zondsopgang. In de buurt van de campus start binnenkort een tweede lichtproef die zich speciaal richt op de invloed van lichtvervuiling op nachtvlinders.