Wetenschap - 4 november 2011

Wageningen beste Nederlandse life sciences universiteit

Wageningen UR haalt een hoge score in de ranglijst van Times Higher op het gebied van life sciences. Ze staat wereldwijd op plaats 17, in Europa op plaats 5 en haalt de hoogste score van de Nederlandse universiteiten.

Een maand geleden werd bekend dat Wageningen op plaats 75 staat van de Times Higher Education World University Rankings. Deze algemene ranglijst is nu uitgesplitst per wetenschapsgebied. Omdat Wageningen UR zich toespitst op life sciences, vergelijkt deze specifieke ranglijst de prestaties van Wageningen met andere universiteiten op hetzelfde vakgebied.
De life sciences ranglijst wordt aangevoerd door Harvard University, gevolgd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Cambridge. Na twaalf Amerikaanse en vier Engelse universiteiten staat Wageningen op plek 17. Daarmee is Wageningen UR een van de grootste stijgers - vorig jaar stond ze niet in de top-50. Van de Nederlandse universiteiten komt ook Utrecht binnen op de ranglijst, op plek 30.
De sterke stijging komt, net als in de algemene ranglijst, door de gewijzigde rekenmethodiek van Times Higher. In de nieuwe systematiek worden de prestaties per onderzoeksgebied gedetailleerder berekend en wordt een grotere waarde gehecht aan onderwijsprestaties. Verder is de publicatie- en citatiescore van Wageningen UR verbeterd. Vorig stonden er uitsluitend Amerikaanse, Engelse en Canadese universiteiten bij de beste 25. Dit jaar staan ook Wageningen (17), ETH Zurich (21) en Tokio (25) in dit lijstje.