Organisatie - 26 augustus 2016

tekst:
Roelof Kleis
1

Van alle universiteiten in ons land heeft Wageningen het laagste aantal Engelstalige bachelorstudies. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant.

Bij de masterstudies in Wageningen is Engels de voertaal. Naast Wageningen is dat ook zo in Eindhoven (TUE) en Delft (TU). De drie universiteiten staan daarmee aan de top van de lijst met Engelstalige masters. Op alle universiteiten in ons land wordt de meerderheid van de masters in het Engels gegeven. Het Radboud in Nijmegen sluit de rij met precies de helft van de opleidingen.

Op het terrein van de bachelorstudies ziet het beeld er heel anders uit. Daar lopen Maastricht (driekwart van de opleidingen in het Engels) en in iets mindere mate Twente (60 procent), Groningen en Eindhoven (beide de helft) voorop. Wageningen sluit de rij met slechts een paar bachelorstudies in het Engels. Dat laat een inventarisatie van de redactie van de Volkskrant zien van 1632 opleidingen aan dertien universiteiten.

Over de hele linie rukt het Engels als voertaal op, is de conclusie van de krant. In Wageningen is de engelstaligheid van de studie een hot item. Masterstudies zijn al Engelstalig. Op dit moment ligt een voorstel bij de Raad van Bestuur om ook de bacheloropleidingen (deels) alleen nog in het Engels aan te bieden. De Rvb beslist daar naar verwachting komende week over.

De studenten zijn daar in ieder geval klaar voor, blijkt uit een enquĂȘte onder de nieuwe eerstejaars die tijdens de AID werd uitgevoerd. Liefst 90 procent van de eerstejaars ziet het Engels niet als een obstakel. Ze vinden dat ze de taal goed genoeg beheersen om de studies in het Engels te doen. Maar 8 procent zegt Engelstalig onderwijs te moeilijk te vinden.

Re:acties 1

• Student

Resource, jullie nemen het vertekend beeld van de volkskrant weer lekker over. Wageningen loopt helemaal niet achter met Engels in de Bsc: 70% van de colleges is in het engels. Dat is niet zo bij andere universiteiten, waar nederlandse opleidingen vaak 100% in nederlands zijn. Voor de beeldvorming is het beter dat je dat ook benoemd, en niet zo sumier met de feiten zijn als VK.

• Berend

70 Procent, really? dat wil er bij mij niet in.

• Rob Ramaker

Het VK-onderzoek gaat over Bacheloropleidingen die geheel in het Engels zijn. In Wageningen is dat er slechts één - Tourism, minder dus dan andere steden.

Het is goed mogelijk dat op een fijnmaziger niveau het beeld diffuser is. Wageningse bachelors zijn in het tweede jaar al gedeeltelijk Engelstalig en in het derde jaar zelfs grotendeels. Maar ook in andere steden is het niet ongebruikelijk dat bacheloropleidingen (vooral aan de Bétakant, bij Letteren ligt dat anders) steeds 'engelser' worden naarmate de thesis dichterbij komt.