Nieuws - 22 maart 2016

Wageningen aan kop in QS-ranking

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen Universiteit is gestegen van plek 3 naar plaats 1 in de QS World University Rankings op het gebied van landbouwwetenschappen. Bij de omgevingswetenschappen steeg de universiteit van 7 naar 4.

Op het gebied van de landbouwwetenschappen scoort de Wageningse universiteit dit jaar 96 van de maximaal haalbare 100 punten. Daarmee blijft Wageningen de Amerikaanse universiteit UC Davis, die vorig jaar nog eerste stond, een neuslengte voor. Vorig jaar stond Wageningen nog derde, met 95 punten. Op landbouwgebied maken deze twee universiteiten al jaren de dienst uit in de rankings, samen met Cornell University.

Bij de omgevingswetenschappen krijgt Wageningen 93.7 punten, iets meer dan vorig jaar. Daarmee stijgt Wageningen opnieuw drie plaatsen op deze lijst, van plaats 7 naar 4. De top-3 op deze deellijst bestaat uit UC Berkeley, Stanford en het MIT, allen uit de VS.

De makers van de QS-ranking analyseerden dit jaar 28,5 miljoen wetenschappelijke artikelen en 113 miljoen citaties uit de database van het wetenschapsplatform Scopus. Verder vroegen ze het oordeel van bijna 77 duizend academici. Dat leidde tot een algemene ranglijst, waarin de Amerikaanse universiteiten weer domineren, maar ook tot 42 rankings op deelgebieden.

De Amerikaanse universiteiten leiden in 31 van de 42 deelrankings van QS. Vooral het MIT en Harvard scoren goed. Engelse universiteiten staan aan de leiding in acht deelrankings. Wageningen (agriculture and forestry), het Zwitserse ETH Zurich (earth and marine sciences) en de University of Hong Kong (dentistry) voeren de andere drie lijsten aan.

In de overall rangschikking speelt Wageningen overigens geen rol van betekenis, met een 135-ste plaats.  De Universiteit van Amsterdam is de best genoteerde Nederlandse universiteit op deze ranglijst, op plaats 55.