Nieuws - 1 januari 1970

Wageningen Wonderland 2005

Wageningen Wonderland, waar van Aalsmeer tot Zegveld iedereen netjes met twee woorden spreekt.
Waar de koppen rollen als rijpe appeltjes in het natte gras.
Waar de schrille tonen klinken van een voorbijtrekkende Sarrende Speelman en de wegstervende klanken van de Melancholische Midwinterhoornblazer.
Waar de Titan Takken het Malaria Monster de finale doodsteek toebrengt en de Kwelende Knorrepos zingt.
Waar de Milde Melkreus bijna een hak wordt gezet door een grillige Groene Geldschieter.
Waar een Sappige Schelvis in zee gaat met een Zielige Zeehond.
Waar de Gulzige Griffioen slinks Kanjer Katan weet af te pikken.
Waar de Schattige Studenten altijd tevreden en de Slobberige Shirts lekker gratis zijn.

Januari
Studiebeurzen voor tsunami-landen: Studenten uit de landen die getroffen zijn door de tsunami, krijgen studiebeurzen van Wageningen UR.

Aankondiging reorganisatie en opheffing A&F: De raad van bestuur kondigt deel twee aan van herstelplan Focus 2006. De raad wil een kwart bezuinigen op overhead en A&F voor een groot deel onderbrengen bij de universiteit. Een kleiner deel gaat naar ‘een nog onbekende externe partij’.

Rivo ontdekt knorrepos: Onderzoekers van visserij-instituut Rivo treffen een knorrepos aan in het Noordzeekanaal. Deze ‘pratende vis’, die zachtjes knort bij aanraking, leeft normaal gesproken voor de kust van Noord-Amerika.

Februari
Genactivisten blijken hazen: De genetische gemodificeerde appelboompjes van Plant Research International zijn in de herfst van 2004 niet vernield door actievoerders, maar aangevreten door hazen.

Plasterk welkom als diesredenaar: Bioloog en Volkskrantcolumnist prof. Ronald Plasterk zal in maart een diesrede over ethiek houden op de verjaardag van de universiteit. De uitnodiging is opmerkelijk. Twee jaar eerder trok het bestuur de uitnodiging in na een kritische column van Plasterk over Wageningen.

Maart
Katan benoemd tot Akademiehoogleraar: Hoogleraar humane voeding prof. Martijn Katan wordt door de KNAW benoemd tot akademiehoogleraar. De eervolle benoeming en bijbehorende bonus van een miljoen euro worden op het bestuurscentrum gevierd met champagne.

Studenten bezetten Maagdenhuis: Twintig Wageningse studenten zijn betrokken bij de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Na de ontruiming belanden de studenten voor enkele dagen in de cel.April
Meer fraude bij examens: Er wordt steeds meer gespiekt bij examens. De examencommissies willen daarom dat surveillanten strenger gaan controleren. Ook is er sinds kort een plagiaatscanner beschikbaar waarmee docenten werkstukken kunnen controleren op jatwerk.

Opleverdatum Forum onzeker: Het is zeer onzeker of het nieuwe onderwijsgebouw op De Born op het afgesproken moment, medio 2006, wordt opgeleverd.

Mei
Leerstoelgroep Ethologie opgeheven: De raad van bestuur besluit de leerstoelgroep Ethologie op te heffen. Rond de groep heerste al ruimt tien jaar onrust. Oud-medewerkers vinden dat zij ten onrechte de Zwarte Piet krijgen. ‘De bestuurlijke bemoeienis was in één woord een ramp.’

Studentenflat Rijnsteeg gaat plat: Studentenhuisvester SSHW maakt bekend dat zij begin 2006 de sterflat Rijnsteeg gaat slopen. De SHHW kampt met leegstand en voorziet een dalende vraag naar studentenkamers.

Juni / Juli
‘Bomen praten niet, ze ritselen’: Isric-medewerkster dr. Maja Kooistra vertelt in Wb hoe zij communiceert met bomen. Ze heeft medelijden met ‘die puberende dennetjes die dicht tegen elkaar aan staan’.

Martin Kropff nieuwe rector: De algemeen directeur van de Plant Sciences Group, prof. Martin Kropff (48), wordt de nieuwe rector magnificus van Wageningen Universiteit. Hij volgt prof. Bert Speelman op.

Voedingsonderzoek A&F naar Nizo of Hak?: Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen heeft met Nizo Food Research in Ede een akkoord gesloten over de overname van een deel van het voedingsonderzoek van A&F. Investeerder Jan Hak brengt een tegenbod uit.

Aver Heino opent Koeienhotel: Het praktijkcentrum voor de biologische veehouderij in Aver Heino opent een Koeienhotel om bezoeker te laten ‘zien, horen, voelen en proeven hoe het is om een koe te zijn’.

Malariaonderzoek in de schijnwerpers: De Wageningse malariadeskundige dr. Willem Takken beleeft een warme zomer met veel persmuskieten. Eerst met een publicatie in Science over de biologische bestijding van malariamuggen. Twee weken later maakt Bill Gates bekend miljoenen te steken in het ontwikkelen van geurvallen voor malariamuggen.Augustus

Wageningen Marien koerst op Den Helder: De zee-ecologen van Alterra en de visserijbiologen van het Rivo in IJmuiden gaan samen een onderzoeksinstituut vormen onder de werknaam Wageningen Marien. De beoogde nieuwe vestigingsplaats, Den Helder, valt slecht onder het personeel in Texel en IJmuiden.

A&F’ers niet naar Nizo: De geplande overname van een deel van het instituut A&F door Nizo Food Research gaat niet door. De ondernemingsraad van het instituut is tevreden met deze ontwikkeling.

September
Wageningen op één in Keuzegids: Studenten plaatsen Wageningen Universiteit op de eerste plaats in de Keuzegids Hoger Onderwijs. De Wageningse studenten zijn vooral tevreden over de grote keuzevrijheid.

Kees van Ast neemt afscheid: De vice-voorzitter van de raad van bestuur Kees van Ast verruilt zijn baan in Wageningen voor een vergelijkbare bestuursfunctie bij de Universiteit Twente. Tijs Breukink volgt hem op.

Ghanese koning maakt indruk: Het bezoek van de Ghanese koning Okyenhene met zijn parasoldrager, hoornblazer en stafdrager, maakt veel indruk. In een toespraak roept hij iedereen op te proberen ‘Gods gift beter te begrijpen’ en zorgvuldiger om te gaan met de natuur.Oktober
Toch nieuwbouw in Bleiswijk: Het praktijkonderzoek glastuinbouw krijgt toch een nieuw kassencomplex in Bleiswijk. De plannen om met het tuinbouwbedrijfsleven een Glaskasteel te bouwen vielen eerder in scherven. De sector stelt echter prijs op een ‘frontoffice’ in het westen als de huidige locaties in Aalsmeer en Naaldwijk verdwijnen.

Vogelgriep houdt onderzoekers in de ban: Het jaar 2005 staat voor een groot deel in het teken van de vogelgriep. De ziekte is uitgebroken in Azië en blijkt ook gevaarlijk voor mensen. Onderzoekers van Wageningen UR adviseren onder meer legkippen tijdens de vogeltrek op te hokken.

November
Nederland profiteert van klimaatverandering: In traditionele vakantielanden als Spanje wordt het ’s zomers te heet, terwijl het Nederlandse weer juist aantrekkelijker wordt voor vakantiegangers. Dat schrijven klimaatonderzoekers van onder meer Wageningen UR in Science.

Studente overstelpt met lastige honden: Een studente dierwetenschappen is overspoeld door journalisten en hondeigenaren na haar verzoek om lastige honden aan te melden voor een gedragstest.

Dubbele beurs voor CAID: Om alsnog genoeg kandidaten te krijgen voor de Commissie Algemene Introductiedagen biedt de universiteit studenten een dubbele bestuursbeurs.

December
Scheidend rector kritisch bij afscheid: De scheidende rector prof. Bert Speelman laat zich bij zijn afscheid kritisch uit. In een interview met Wb zegt hij onder meer dat de bestuurscultuur in Wageningen te zakelijk wordt, dat er nauwelijks meer ruimte is voor informele contacten.

Rabbinge grijpt naast topbaan bij de FAO: Universiteitshoogleraar prof. Rudy Rabbinge wordt geen voorzitter van de FAO-raad. In de verkiezingen kreeg hij één stem minder dan zijn directe concurrent, de Iraniër Saïd Noori Naeini.

Katan vertrekt naar Amsterdam: Hoogleraar Voeding en gezondheid prof. Martijn Katan vertrekt naar de Vrije Universiteit Amsterdam.

Tekst Gert van Maanen
Tekeningen Henk van Ruitenbeek