Nieuws - 1 januari 1970

Wageningen Universiteit?

Wageningen Universiteit?

Wageningen Universiteit?

Als het aan de raad van bestuur ligt, wordt de Landbouwuniversiteit nog voor de zomer omgedoopt tot Wageningen Universiteit. Wat vinden we van de nieuwe naam?

Cees van Woerkum, hoogleraar Communicatie- en innovatiestudies

Ik snap dat als je wilt internationaliseren, het goed is om een naam te gebruiken die in het Nederlands en het Engels overeen komt. Aan de andere kant is het qua Nederlands een gedrocht. Er zitten dus twee kanten aan. Als ik echt moet kiezen, kies ik voor de naam Wageningen Universiteit.

Hanneke Vlek, derdejaars student Milieuhygiëne: Wageningen universiteit? Dat klinkt gek. Het is wel goed voor het imago van de universiteit dat landbouw uit de naam verdwijnt. Veel mensen hebben geen idee dat je hier milieuhygiëne, levensmiddelentechnologie of moleculaire wetenschappen kunt studeren.

Rob Jansen, genootschap Onze Taal: Tja, dat is een Anglicisme, he? Het klinkt achterstevoren, zoals de Clinton regering. De universiteit doet er beter aan om ook in het buitenland Universiteit Wageningen te gebruiken. Niemand kijkt gek op als een Franse universiteit zich als Universito presenteert. Dat geeft een idee van echtheid. Ik begrijp dat uw universiteit de laatste twee jaar van de studie in het Engels wil geven. Ik vind dat buitengewoon slecht. Onderzoek heeft aangetoond dat Nederlandse studenten minder opsteken van Engelse colleges. Bovendien hebben de universiteiten een belangrijke culturele rol. Het zou besproken moeten worden in het parlement. Een land dat zichzelf een beetje respecteert, beschermt zijn taal.

Willem Verhaak, beleidsmedewerker Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en oudstudent LUW: Jammer dat het woord landbouw niet meer terugkomt. Dat bevordert de herkenbaarheid zeker niet. Vooral internationaal heeft Wageningen een vrij sterke naam opgebouwd als l340ndbouwuniversiteit. Nu identificeert iedereen Wageningen nog met landbouw, maar hoe is dat over vijf jaar? Ze hadden beter nog iets in de naam kunnen opnemen dat de verbondenheid met de groene sector weergeeft. K.V