Student - 18 maart 2010

Wageningen Universiteit voert harde knip in

Bij Wageningen Universiteit kunnen studenten vanaf september 2012 pas aan hun master beginnen als ze hun bachelordiploma op zak hebben. Deze zogeheten ‘harde knip’ lag politiek gevoelig. Voormalig minister Plasterk nam het op in een wetsvoorstel, maar na de val van het kabinet heeft de Tweede Kamer het voorstel controversieel verklaard.

Toch heeft Wageningen Universiteit besloten de harde knip in te voeren. De huidige eerstejaars bachelorstudenten zijn de eersten voor wie de regeling geldt. 'De bachelor en de master worden twee aparte opleidingen. Nu kiest het merendeel van de Wageningse bachelorstudenten automatisch voor de vervolgmaster in Wageningen. Als ze actief zouden kiezen, zouden studenten misschien vaker in het buitenland verder studeren, of direct aan het werk gaan', aldus Pim Brascamp, directeur van het Onderwijs Instituut (OWI) op intranet.
Om te voorkomen dat de harde knip tot studievertraging leidt, kunnen studenten voortaan niet alleen in september, maar ook in februari instromen bij de masteropleidingen. Volgens Brascamp kan soms zelfs op een ander moment worden begonnen met de master. 'De volgorde van de vakken zal minder logisch zijn, maar daar kunnen veel studenten wel mee omgaan.'
De Raad van Bestuur heeft ingestemd met de invoering van de harde knip. De Studentenraad moet zich er nog over uitspreken.
In september 2010 maakt Wageningen Universiteit al een overstap naar een semestersysteem, dat al bij veel andere universiteiten wordt gehanteerd. Daardoor kunnen bachelorstudenten makkelijker elders een minor volgen.