Organisatie - 17 december 2009

Wageningen Universiteit opnieuw de beste

Wageningen Universiteit is volgens de Keuzegids Universiteiten voor het vijfde jaar achtereen de beste universiteit van Nederland. De auteurs constateren dat kleinschaligheid en kwaliteit hand in hand gaan.

keuzegids.jpg
De universiteit staat voor het vijfde jaar achtereen op de eerste plaats in de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten. De Keuzegids is onder meer gebaseerd op studentenoordelen. De studenten waarderen vooral de kleinschaligheid en de sfeer in Wageningen. ‘Studenten kiezen bewust voor een studie, het onderwijs is kleinschalig, met veel contacturen en practica, en de opleidingen zijn sterk op innovatie gericht', verklaart Frans Steenkamp, de hoofdredacteur van de Keuzegids.
In de Keuzegids worden dit jaar alleen de universitaire bacheloropleidingen vergeleken. Behalve de opleiding Agrotechnologie, die voor het tweede jaar de beste cijfers krijgt, staan ook de Wageningse studierichtingen als Plantenwetenschappen, Moleculaire Levenswetenschappen en Bodem, Water, Atmosfeer hoog bovenaan.
Studiesucces
De op een na beste universiteit is de Open Universiteit. De Universiteit Maastricht staat op de derde plaats en de Technische Universiteit Eindhoven op de vierde. Dan komt de Radboud Universiteit Nijmegen als beste ‘brede klassieke universiteit'.
Andere grote universiteiten scoren beduidend minder goed. De auteurs constateren dat grootschaligheid en kwaliteit niet makkelijk zijn te combineren. Ze concluderen dat kleinschaligheid en hoge eisen de sleutels zijn tot goed onderwijs. ‘Studenten blijken dat te waarderen en het leidt ook tot meer studiesucces.' De editie voor de masteropleidingen verschijnt in januari. ® AB, HOP