Organisatie - 10 november 2009

Wageningen Universiteit komt in de rode cijfers

Het AFSG-besluit betekent dat de universiteit in de rode cijfers terecht komt. ‘We weten nu al dat we tussen 2012 en 2016 in de min staan,’ verklaarde bestuurder Aalt Dijkhuizen vanmorgen in Biotechnion.

Twee scenario's. De roze lijn toont dat de solvabiliteit bij nieuwsbouw voor AFSG op de campus daalt naar 38 procent. De solvabitieit is het eigen vermogen gedeeld door het totale vermogen (eigen plus geleend vermogen).
De Raad van Bestuur heeft verschillende financiële scenario’s laten uitwerken. In het sombere scenario gaat het ministerie van LNV bezuinigen, vallen de studentenaantallen tegen en een blijft de vastgoedmarkt slecht. In dat geval zal de het percentage van eigen vermogen op totaal vermogen (dat is het eigen en het geleend vermogen) onder de veertig procent zakken. Dit heet solvabiliteit, bij financieel gezonde universiteiten ligt die boven de veertig.
De solvabiliteit mag volgens Dijkhuizen onder de veertig procent zakken, als het maar tijdelijk is. Dijkhuizen toont een grafiek waarin dat voorzien is voor de jaren 2016 en 2017.

De studentenaantallen vormen geen risico. De studenten zijn al binnen. Het aantal universiteitsstudenten stijgt al een paar jaar met meer dan tien procent per jaar.
De tweede parameter vormen de overheidsbezuinigingen. Die komen er in ieder geval niet in 2010. Momenteel laat het kabinet uitzoeken waar bezuinigd kan worden.

Het grootste risico zit hem in het te gelde maken van grond, zoals Kortenoord het terrein in het westen van Wageningen met de gebouwen van Zodiac. Dat is verkocht, maar met clausules, de uiteindelijke opbrengst hangt af van het bestemmingsplan en de vastgoedmarkt. In het gehanteerde scenario blijft die slecht. Maar als de handel in vastgoed extreem slecht wordt, kan de opbrengst voor Kortenoord zover dalen dat de solvabiliteit onder het absolute minimum van 35 procent komt.

‘We nemen dit risico en gaan ervan uit dat er een behoefte blijft aan huizen en gebouwen, vertelde Dijkhuizen. ‘Want wie alleen maar molshopen voor zich ziet, struikelt sowieso.’