Nieuws - 12 september 2012

Wageningen UR stemt op PvdA en D66

Als Wageningen UR de Tweede Kamer mocht kiezen, werden PvdA en D66 veruit het grootst. Dat blijkt uit een peiling die Resource vanochtend hield onder studenten en medewerkers. Onder Wageningse studenten scoren zowel Pechtold als Samsom 34 zetels.

diagram_studenten.jpg
Medewerkers zijn nog uitgesprokener in hun keuze: met 44 (PvdA) en 47 (D66) zetels zouden de twee partijen zelfs samen een coalitie kunnen vormen, met een riante kamermeerderheid.
Voor de peiling werden 611 studenten en 181 medewerkers op woensdagochtend gevraagd naar de partij van hun keuze. 6 Procent van de ondervraagden gaat überhaupt niet stemmen en zo'n twintig procent twijfelde nog over het in te kleuren hokje. De zetelverdeling is gebaseerd op degenen die wel hun keuze hadden gemaakt.
PVV
In Wageningen blijft GroenLinks een partij om rekening mee te houden. Bij de studenten wordt de club van Jolande Sap met twintig zetels de vierde partij in de kamer, bij medewerkers zelfs de derde (19 zetels). Roemer spreekt bij Wageningse studenten ook nog aardig tot de verbeelding, zo blijkt uit de 16 zetels die hij daar mag incasseren. Onder medewerkers komt de SP echter niet verder dan 8 zetels.  De VVD doet het bij studenten ook beter dan bij de medewerkers (23 vs. 15 zetels).
De PVV heeft in Wageningen weinig in te brengen. Met respectievelijk 2 (studenten) en 3 (medewerkers) zetels blijft Wilders hier een marginaal verschijnsel. Net als de partij 50+ , die van de medewerkers 1 zetel krijgt (studenten: 0) en de piratenpartij die van de studenten 1 zetel krijgt toebedeeld (medewerkers: 0).
Coalitie
Zelfs met de Wageningse uitslag blijkt het niet eenvoudig een links kabinet te formeren. De coalitie SP-PvdA-GL komt tot 70 zetels (studentenaantallen). De ChristenUnie kan hen vervolgens aan een meerderheid helpen. Centrumlinks, en ook paars, hebben wel een meerderheid. Centrumrechts schiet ruim tekort. Maar dat is Wageningen. En iedereen die denkt dat de plek waar hij werkt of studeert een afspiegeling is van Nederland, mag wakker worden uit die mooie droom. 
Kees van Veluw, docent biologische landbouw: ‘Partij voor de Dieren gaat te veel over goudvissen’
‘Ondanks de interne problemen in die partij ga ik GroenLinks stemmen. Zij willen de belasting op arbeid omlaag en die op grondstoffen omhoog. Daarmee wordt het klimaat en het milieu schoner en blijven mensen automatisch ook gezonder. Andere partijen zien dit als losse problemen. Ze willen de gezondheidszorg goedkoper of de economie herstellen, maar een geïntegreerde visie ontbreekt. De Partij voor de Dieren durf ik nog niet aan. Zij gaan nog te veel over goudvissen en of de kom wel groot genoeg is. Al moet ik zeggen; petje af voor Esther Ouwehand.
Waar mijn studenten mee bezig zijn weet ik niet, maar ik heb niet het idee dat de verkiezingen sterk leven.
Vanmiddag ga ik stemmen, maar ik ben toch bang dat de VVD de grootste wordt. Nee wacht, streep de VVD maar door en schrijf PvdA. Dat is toch wat positiever.’ 
Irene van der Heijden, tweedejaars Voeding en Gezondheid: ‘Sociaal leenstelsel is duide­lijker dan langstudeerboete’
‘Dit is pas de tweede keer dat ik landelijk mag stemmen, en ik heb me er dit keer echt in verdiept.
Het belangrijkste thema vind ik onderwijs. Als we een kenniseconomie willen blijven dan moeten we daarin investeren. Daarom stem ik D66. Het is belangrijk dat studenten naast hun studie vaardigheden opdoen in commissies: voorzitten, samenwerken, assertief zijn. Anders heeft iedereen hetzelfde papiertje.
Ik ben voor het sociale leenstelsel, want het is veel duidelijker dan de langstudeerboete. Er komt sowieso een maatregel en wil je een duidelijk systeem dat op de lange termijn kan werken. Het is wel een grote som geld, maar je hebt een duidelijk perspectief.
Naast onderwijs scoort D66 ook goed op gezondheidszorg en natuur. Ze maken goede afwegingen en ze blijven kritisch. Bovendien zijn ze progressief, en verandering is nu echt nodig.’