Organisatie - 12 februari 2015

Wageningen UR sluit nieuwe drukwerk-contracten

tekst:
Edwin van Laar
2

Wageningen UR heeft nieuwe vaste afspraken gemaakt met een aantal Nederlandse drukkerijen. Zodoende hoeven medewerkers nooit meer te onderhandelen over prijs, kwaliteit en levertijd.


 • 'Vaste afspraken zijn gunstig voor medewerkers.'
 • Zelf gemakkelijk een folder maken met templates

Dergelijke afspraken bestaan al langer maar gelden nu ook voor het drukken van proefschriften. ‘Op deze manier maakt iedereen gebruik van de voordelen van volumeafspraken en is een goede dienstverlening en kwaliteit en een scherpe prijs gegarandeerd’, zegt Francis Vos, contractmanager bij Communication Services (CS). Communication Services is druk bezig met de implementatie. Voor printwerk tot 500 stuks is RICOH uit Kampen gecontracteerd, drukwerk vanaf 500 stuks gaat naar SMG uit Hasselt. Resource en Wageningen World worden voortaan gedrukt door Tuijtel uit Hardinxveld-Giessendam. Wie zijn proefschrift wil laten drukken, komt terecht bij Digiforce uit Den Haag, een nieuwe leverancier met veel ervaring in het maken van proefschriften.

Binnenkort wordt het heel eenvoudig om zelf drukwerk vorm te geven in de huisstijl van Wageningen UR, zegt Vos. Daarvoor wordt nu de Brand Portal opgetuigd, met daarin kant-enklare templates voor allerhande drukwerk. ‘Dan kun je heel eenvoudig een mooie flyer of folder maken die in kleur en stijl helemaal past bij de uitstraling van Wageningen UR’, zegt Vos. Bovendien komt zo’n drukopdracht automatisch bij de juiste leverancier terecht.

Re:acties 2

 • Leo van der Heijden, Afdeling Inkoop

  Beste Patrick,
  Wageningen UR heeft zijn best gedaan lokale drukkers een kans te geven. Maar er heeft slechts één lokale drukker aan de aanbesteding meegedaan. Helaas bleek die niet professioneel genoeg te zijn om een geldige inschrijving in te kunnen dienen. En ook ik vind dat jammer, want juist ik geloof erg in regionaliseren van de economie als antwoord op de vele wantoestanden die globalisering tot gevolg heeft gehad. Dat is mijn privé mening.

  Wageningen UR vindt duurzaamheid zeer belangrijk - in deze aanbesteding bepaalde duurzaamheid zelfs 30% de kwaliteit - maar Wageningen UR stelt ook eisen aan kwaliteit en prijs. Zoals bij iedere aanbesteding (en zoals ook bij aankoopbeslissingen thuis) wordt de afweging gemaakt tussen prijs en kwaliteit.

  Reageer
  • Patrick Jansen

   Leo, dank voor je reactie.

   Het is dus de eigen schuld van de lokale ondernemers? Dat valt me wel van ze tegen, zeg.

   Ik ben blij te lezen dat Wageningen UR wel degelijk streeft naar regionaal inkopen. Maar ik vraag me wel af of het principe van alles-van-een-bedrijf daarvoor wel gunstig is. Lokale bedrijven zullen daarvoor vaak te klein zijn. Groot aanbesteden staat regionaliseren in de weg.

   Hoe dan ook, ik stel het zeer op prijs dat jij het ook jammer vindt dat het hier niet is geheurd. Ik houd mijn hart vast voor de lokale drukkers, want die raken nu een heleboel opdrachten kwijt.

 • Patrick Jansen

  Helemaal niet goed!

  Wageningen UR wil toch zo graag bijdragen aan lokale werkgelegenheid? Drukkers genoeg in Wageningen, Bennekom en Ede. En die krijgen nu plotseling helemaal geen opdrachten meer van ons! Wie weet gaan hierdoor lokale bedrijven failliet, en verliest Wageningen banen.

  Daarnaast is het bepaald niet duurzamer om het spul uit Hasselt (103 km), Kampen (93 km) en Hardinxveld (67 km) te laten komen in plaats van lokaal in te kopen. Goh, waarom staat de Mansholtlaan toch zo vol? Nou, door dit soort inkoopbeleid dus.

  Goedkoper is niet altijd beter, koop nou eens echt duurzaam in, Wageningen UR!

  Reageer

Re:ageer