Nieuws - 22 maart 2001

Wageningen UR op zoek naar open organisatiestructuur

Wageningen UR op zoek naar open organisatiestructuur

Functioneert Wageningen UR als de open organisatie die ze graag wil zijn? Dat was de centrale vraag voor de tachtig bezoekers van de winteravondlezing in het Tulip Hotel te Zoetermeer op woensdag 14 maart. Doordat de avond in Zoetermeer was georganiseerd, waren er opvallend veel medewerkers van het LEI aanwezig.

Een van degenen die moeite heeft met de organisatie, is dr. Tinka Murk van de sectie Toxicologie. Zij noemt de structuur waar ze in werkt een 'keurslijf'. "Ik werk het liefst samen met dier- en omgevingswetenschappen, maar dat past niet in het kenniseenhedenidee." Murk vertelde dat ze wel steun krijgt van haar departement voor voedingstoxicologisch onderzoek maar niet om nieuwe interdisciplinaire wegen te zoeken met dier- en omgevingswetenschappers.

Het verhaal van Murk veroorzaakte beroering bij mensen van de raad van bestuur. Voorzitter prof. dr. Cees Veerman en directeur Concernontwikkeling dr. Dick van Zaane riepen beiden dat de kenniseenheid juist die nieuwe initiatieven moet ondersteunen. Van Zaane: "Het gaat er niet om of het past in de kenniseenheid, maar of je wel goed bezig bent. Het gaat er om die omslag te maken."

Volgens directiesecretaris van Plant Research International dr. Rob Groot is daarvoor durf nodig. "Er heerst veel angst, maar daar los je niets mee op. Wat ik heel erg mis bij mensen in managementfuncties is dat ze de veranderaar willen zijn. We zijn het er binnen Wageningen UR over eens dat we willen veranderen en de raad van bestuur geeft enigszins richting aan, maar mensen moeten durven."

Organisator prof. dr. Wim van Dinten was na de avond tevreden. "In november kreeg ik veel reacties met emotionele pijn. Tinka was daar eentje van. Er is nu ruimte, er wordt geluisterd, ze worden begrepen." | M.W.