Nieuws - 16 december 2014

Wageningen UR ontloopt financiële strop

tekst:
Rob Ramaker

De WUR-bibliotheek ondervindt geen schade door het faillissement van Swets & Zeitlinger. Er was voor 2015 nog geen voorschot betaald aan de abonnementenverzorger.

Toen Swets eind september failliet ging lag er bij de WUR-bibliotheek nog een rekening voor 600 duizend euro. ‘Gelukkig hadden we nog niet betaald’, zegt informatiespecialist Corrie van Zeist. Aangezien er veel grote schuldeisers zijn, is het onwaarschijnlijk dat kleine schuldeisers, zoals bibliotheken, het voorschot terug krijgen. ‘Anders hadden wij dat risico ook gelopen. Dat is gelukkig niet gebeurd.’

Swets regelde voor de WUR-bibliotheek duizenden abonnementen op tijdschriften van kleine uitgeverijen. ‘Het geeft een hoop gemak dat je niet al die tientallen uitgevers zelf af moet’,  zegt Van Zeist. ‘Zij regelen alles voor je.’ De WUR-bibliotheek heeft snel een contract gesloten met een nieuwe tijdschriftenagent, zodat de tijdschriften gewoon voor handen blijven.

Gelukkig hadden we nog niet betaald.
Corrie van Zeist, informatiespecalist

Niet alle Nederlandse instellingen waren zo gelukkig als Wageningen UR. Zo meldt het Algemeen Nijmeegs Studentenblad dat de Radboud Universiteit het voorschot al had betaald. Van Zeist schat dat Nederlandse universiteiten er ongeveer voor een miljoen bij in schieten. RTLZ meldt dat universiteiten wereldwijd minimaal 17 miljoen verliezen.