Nieuws - 28 februari 2013

'Wageningen UR is toe aan een nieuwe leiding'

Medezeggenschap stuurt aan op nieuwe bestuursvoorzitter. Leider moet zowel 'de inhoud als de cultuur' van Wageningen vertegenwoordigen.

Raad_van_Bestuur_2013.jpg
De gezamenlijke medezeggenschap vindt dat Wageningen UR een nieuwe voorzitter nodig heeft. Het moet een bindend leider zijn die zowel de inhoud als de cultuur van Wageningen UR vertegenwoordigt. Dat blijkt uit een brief die de WUR council op 18 januari heeft gestuurd naar de Raad van Toezicht.
Binnen nu en een jaar lopen de termijnen af van alle drie bestuurders. Op 1 oktober hebben zowel Martin Kropff en Tijs Breukink er twee termijnen van vier jaar opzitten, op 1 maart 2014 eindigt de derde termijn van Aalt Dijkhuizen.
'Twaalf jaar is heel erg lang,' zegt Cees van Dijk, voorzitter van de centrale medezeggenschap, over de bestuursperiode van Dijkhuizen. 'Dat is geen diskwalificatie van de persoon, het betekent gewoon dat we frisse energie nodig hebben. Wageningen UR is toe aan een nieuwe leiding.' Want in het algemeen is de chemie na acht jaar wel uitgewerkt, meent hij. 'CEO's van grote bedrijven hebben een gemiddelde levensduur van 6-8 jaar. Daarna is de organisatie toe aan nieuwe concepten en idee├źn. Je ziet bij mensen op hoge posities, zoals ministers-presidenten, dat hun derde periode niet goed is. Dan gaan oude irritaties opspelen, zo werkt het nu eenmaal.'
Samenbindend
Bij de herbenoeming van Dijkhuizen in 2010 bracht de medezeggenschap een negatief advies uit, dat dus terzijde werd gelegd. De centrale medezeggenschap stuurt nu, ruim een jaar voordat de termijn afloopt, aan op een nieuwe voorman. In haar brief aan de toezichthouders nam ze een lijstje op met kenmerken waar 'de nieuw te benoemen voorzitter aan moet voldoen.'
Van de nieuwe voorzitter verwacht de medezeggenschap 'samenbindend leiderschap' en iemand die de organisatie vertegenwoordigt 'naar zowel inhoud als cultuur'. Ook moet het een internationaal netwerker zijn en iemand die graag optrekt met de medezeggenschap.
De Raad van Toezicht heeft nog niet gereageerd op de brief. Vorige maand liet voorzitter Margreeth de Boer nog weten wat betreft Kropff en Breukink geen reden uit te zien naar andere kandidaten. Voor Aalt Dijkhuizen was het nog te vroeg om daarover te oordelen. Nu geeft ze aan, omwille van privacy, geen mededelingen te willen doen. De bestuurders zelf willen, via hun woordvoerder, niet aangeven of ze een nieuwe termijn nastreven.
Salaris
De hoge salarissen van de Wageningse bestuurders zijn omstreden. De medezeggenschap vindt dan ook dat bestuurders ook bij een herbenoeming moeten voldoen aan de Balkenende-norm. Ze verwijst daarbij naar een brief van oud-onderwijsminister Van Bijsterveld over het beperken van topinkomens: 'Indien een bestuurder, na het eindigen van het contract, opnieuw opteert voor de functie, is sprake van een nieuwe beginsituatie (...) Een eventuele herbenoeming is daarmee identiek aan een nieuwe benoeming.'
Volgens toezichthouder Margreeth de Boer geldt dit niet wanneer werknemers voor onbepaalde tijd benoemd zijn. 'Dat is gewoon arbeidsrecht. De aanstelling ligt vast in het arbeidscontract compleet met salarissen en afspraken over bonussen. Dat is ook de door overheid erkend. Dat geldt ook voor de Wageningse bestuurders.' Zo'n salarisafspraak zou volgens De Boer nu niet meer kunnen.
Dit betekent dat als Breukink, Kropff of Dijkhuizen straks niet in zijn functie herbenoemd wordt, er binnen de organisatie een nieuwe functie voor hem gezocht moet worden. Hij behoudt dan wel zijn salaris, niet zijn bonus.