Wetenschap - 15 november 2001

Wageningen UR investeert miljoenen in gezamenlijk computernetwerk

De bouw van een gemeenschappelijk computernetwerk voor Wageningen UR gaat de komende jaren miljoenen kosten. Nieuwe computers, kabels en computerprogramma's zullen naar schatting 23 miljoen gulden kosten.

DLO en de universiteit hebben nu nog ieder een eigen netwerk. DLO maakt gebruik van het Agronet van het ministerie van LNV, de universiteit maakt gebruik van een eigen verouderd netwerk. DLO mag tot uiterlijk mei 2002 gebruik maken van Agronet, daarna wil het ministerie niet langer dat DLO toegang heeft tot eventueel gevoelige overheidsinformatie. Een gevolg van de verschillende netwerken is dat DLO en de universiteit nu nog gescheiden zijn door een firewall. Daardoor kunnen onderzoekers bijvoorbeeld geen gebruik maken van gezamenlijke bestanden.

In totaal zal het netwerk 23 miljoen gulden kosten aan directe uitgaven. De inzet van personeel van Wageningen UR is daarbij nog niet meegerekend. Richard Rhemrev, hoofd van de afdeling ICT van het Facilitair bedrijf van Wageningen UR: "Dat is veel geld ja, maar er moet ook heel wat gebeuren."

De vernieuwing van het netwerk gaat naar schatting anderhalf jaar duren. In die tijd wordt software geprogrammeerd en wordt een deel van de hardware vervangen. Computers die ouder zijn dan drie jaar worden vervangen, en verder worden nieuwe servers aangeschaft. Rhemrev: "Maar denk ook eens aan al die programma's die wij in gebruik hebben. Wageningen UR heeft zo'n duizend applicaties in gebruik, die moeten allemaal opnieuw ge?nstalleerd worden."

Het nieuwe netwerk gaat gebruik maken van Windows 2000 en Exchange 2000. Voor medewerkers van de universiteit verandert daardoor het meest, zij zullen moeten overstappen op het mailprogramma Outlook van Microsoft. Met de overgang op het nieuwe netwerk zullen de e-mailadressen gestandaardiseerd worden. Elke medewerker krijgt vanaf 2002 het adres voornaam.achternaam@wur.nl.

Rhemrev: "Misschien is het meest opvallende voordeel van het nieuwe WUR-net wel dat medewerkers van de universiteit een veel grotere mailbox krijgen. Op het nieuwe netwerk krijgen zij honderd megabyte, tegen vijf tot tien nu." DLO'ers hadden al meer ruimte. | K.V.