Nieuws - 17 september 2010

Wageningen UR hoger in nieuwe Times-ranking

Wageningen UR is gestegen van plaats 155 naar 144 in de grondig vernieuwde World University Rankings van Times Higher Education. De meeste andere Nederlandse universiteiten daalden op de lijst.

De Nederlandse universiteit met de beste score is de TU Eindhoven op positie 114. Leiden (plaats 124) en de Vrije Universiteit (139) zijn de nummers twee en drie van de tien Nederlandse universiteiten in de ranking.
De Universiteit Utrecht, die van plaats 49 naar 143 ging, en de Universiteit van Amsterdam (van plaats 70 naar 165) zijn de grote verliezers.
Wageningen komt als vijfde Nederlandse universiteit uit de bus in de ranking, net achter Utrecht. Dat is opvallend, want in tegenstelling tot Utrecht is Wageningen een gespecialiseerde universiteit. Voor Wageningen is de score in het deelgebied Life Sciences van belang, maar die score geeft de Times Higher Education pas eind van de maand prijs.  Vorige maand steeg Wageningen UR van plaats 38 naar 36 op de wereldranglijst van universiteiten in de life sciences van ARWU. Naast de THE ranking is dat de belangrijkste kwaliteitsgraadmeter in de wereld.
 
Landenklassement
De Nederlandse universiteiten als geheel doen het minder goed. Ze staan samen nog wel vijfde in het landenklassement. In de vorige ranking van Times Higher Education deelde Nederland de derde plaats met Canada en Japan. Nu moet het de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Canada voor laten gaan. De VS, met Harvard fier aan kop, bezetten de eerste vijf plaatsen van de universiteitenranglijst. Cambridge en Oxford delen de zesde plaats.
 
Weegfactoren
Times Higher Education heeft de weegfactoren voor de kwaliteitsbeoordeling dit jaar aangepast. De kwaliteit van het onderwijs bepaalt nu dertig procent van het eindoordeel, de citatiescores van wetenschappers 32,5 procent en de onderzoeksreputatie, -omvang, en -financiering van universiteiten samen dertig procent. Een goede mix van nationaliteiten bij staf en studenten draagt voor vijf procent bij aan de positie op de ranglijst en de inkomsten uit het bedrijfsleven voor nog eens 2,5 procent.
Het grootste verschil met de vorige methodiek is de invloed van reputatie. Het imago van instellingen woog voorheen voor de helft mee: veertig procent voor de academische reputatie en tien procent voor de reputatie onder werkgevers. Nu is het gewicht van zulke opinies teruggebracht tot 34,5 procent: 19,5 procent voor onderzoeksreputatie en vijftien procent voor onderwijsreputatie. Het oordeel van studenten wordt niet meegenomen in de THE ranking./HOP/Albert Sikkema
THE World University Rankings 2010-2011 (2009)
TU Eindhoven 114 (120)
Universiteit Leiden 124 (60)
Vrije Universiteit Amsterdam 139 (165)
Universiteit Utrecht 143 (70)
Wageningen Universiteit 144 (155)
TU Delft 151 (83)
Erasmus Universiteit Rotterdam 159 (108)
Universiteit van Amsterdam 165 (49)
Rijksuniversiteit Groningen 170 (138)
Universiteit Twente 185 (200)