Nieuws - 16 december 2010

Wageningen UR gaat voor de wind

Nieuw contract garandeert windenergie. Deel stroom mogelijk van eigen molens.

4-Windmolens-GA_6078.jpg
Als het vuurwerk losbarst, klokslag twaalf uur op oudjaarsavond, schakelt Wageningen UR over op groene stroom. Daar zien of merken we overigens niks van, legt energie-inkoper Harry Kester uit. De lampen branden niet feller, de computers werken niet sneller. Goedkoper is het ook al niet: per kilowattuur wordt de stroom zelfs een paar procent duurder. Maar het is wel groene stroom. Met de overstap zet Wageningen UR een reuzenstap op weg naar een duurzamer bedrijfsvoering.
Op dit moment komt de stroom nog van Essent. Maar met ingang van 1 januari neemt E.ON Benelux het stokje over. Dit bedrijf won de aanbesteding die eerder dit jaar plaatsvond. E.ON Benelux levert volgens Kester 'gegarandeerd' windenergie.
Eigen stroom
Van alle mogelijke vormen van duurzame energie is volgens Kester bewust gekozen voor wind. 'Daarmee leggen we een relatie tussen de energie die we kopen en die we zelf maken.' Kester doelt op de drie windmolenparken van Wageningen UR in Lelystad waarvan hij de beheerder is.
Het toeval wil dat Wageningen UR vrijwel evenveel stroom verbruikt als de 26 eigen windmolens in Lelystad opwekken: 70 miljoen kWh per jaar, bij een goed windjaar. In principe kan de instelling zich dus zelf bedruipen. Maar zo werkt het niet, legt Kester uit: 'Dan moet je een kabel leggen en beheren tussen Wageningen en Lelystad, maar dat is veel te duur.'  
Fysiek is er geen verschil tussen grijze en groene stroom. Het verschil is administratief. E.ON Benelux garandeert volgens Kester dat de stroom die Wageningen UR gebruikt als windenergie wordt ingekocht. Dat gebeurt via zogeheten Garanties van Oorsprong. Dat vermindert het aandeel grijze stroom dat wordt opgewekt en dus de uitstoot van CO2.
Of E.ON Benelux windenergie inkoopt van de molens in Lelystad is volgens Kester niet bekend. Tussen aanbieder en consument zit een ingewikkelde tussenhandel.   Desondanks is het niet uitgesloten dat een deel van de fysiek gebruikte stroom in Wageningen afkomstig is van de eigen windmolens.  RK