Nieuws - 14 oktober 2013

Wageningen UR bij 'beste werkgevers'

tekst:
Rob Goossens

Wageningen staat erin, met stip zelfs. Van niks naar nummer 32 op de lijst van beste werkgevers van Nederland, categorie meer dan duizend werknemers. Onder 300 ondervraagde medewerkers scoorde Wageningen UR gemiddeld een 7,8.

De prijs voor de  ‘Beste Werkgever van Nederland’ wordt sinds 2001 jaarlijks uitgereikt door Intermediair en Effectory, een bedrijf dat onderzoek doet naar medewerkerstevredenheid. De eerste prijs in de categorie meer dan duizend werknemers, ging dit jaar naar KLM. De hoogste universiteit in de lijst is die van Wageningen.

Voor Wageningen is het de eerste keer dan ze in de lijst staat sinds 2009, toen er nog een andere indeling gold. Medewerkers prijzen de instelling vooral vanwege de fijne collega’s, maar ook omdat het verloop en verzuim er laag ligt. Een baken van zekerheid dus in deze economisch lastige tijden.

In de voetnoten van het Wageningse dossier, dat de instelling zelf aanlevert, zijn een paar aardige ontwikkelingen sinds 2009 af te lezen. Zo is het totaal aantal werknemers gekrompen van 6500 naar 5837 (mogelijk ook door het verdwijnen van VHL). De gemiddelde leeftijd bleef gelijk op 44 jaar, terwijl het aandeel vrouwen iets toenam van 41 naar 42,6 procent. Meest opvallend is misschien nog wel de verschuiving in het Wageningse zelfbeeld.  In 2009 zei de WUR nog ‘non-profit’ te zijn, maar anno 2013 plaatst de kennisinstelling zich in de categorie ‘profit’.