Nieuws - 21 november 2019

Wageningen UMC

tekst:
Guido Camps

Ik had een overleg met een interdisciplinaire groep over het opzetten van een onderzoeksproject. De geijkte argumenten vlogen over tafel: het moest innovatief zijn en toch aansluiten bij de bestaande literatuur, et cetera. En toen zei iemand iets wat ik wel vaker heb gehoord tijdens dit soort brainstormsessies over onderzoek: ‘we moeten wel uitkijken dat we niet te medisch inzetten’.

Guido Camps (36) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

De achterliggende gedachte van deze tegenwerping is dat wij als WUR geen medische faculteit hebben en ons daarom weg moeten houden van klinisch medisch onderzoek. Los van het feit dat ik vind dat je (onderzoeks)ambitie nooit door angst moet laten beteugelen, vind ik het ook vreemd voor een universiteit met als motto ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’ om zo’n belangrijk stuk van de kwaliteit van leven links te laten liggen.

In onze groep hebben we artsen als hoogleraar rondlopen, ik werk zelf met een MRI-scan in een klinische setting en we hebben sinds vorig jaar een officiële health research unit, inclusief medische staf en de mogelijkheden voor klinisch onderzoek. Genoeg argumenten dus om te zeggen dat we wel degelijk klinisch medisch onderzoek kunnen doen, en daar niet voor hoeven weg te duiken.

Mijn suggestie voor de raad van bestuur; koop een ziekenhuis

Maar ik heb een makkelijkere oplossing bedacht. De raad van bestuur is altijd op zoek naar nieuwe investeringen om WUR te versterken. Mijn suggestie: koop een ziekenhuis. Sterker nog: koop Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Wageningen University Medical Center: to improve the quality of life.