Wetenschap - 1 januari 1970

Waarschuwingssysteem voor schelpdiergif

Het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (Rivo) gaat samen met Rikilt en tien andere Europese partners een 'early warning system' ontwikkelen voor gifstoffen in schelpdieren.

Dit is één van de activiteiten in het kader van het onlangs gestarte Biotox-project dat door de EU wordt gefinancierd (5,5 miljoen euro).
Schelpdieren zoals mosselen en oesters worden nu al regelmatig gecontroleerd op een gifstof afkomstig van algen. Dat schelpdiergif (biotoxine) veroorzaakt diarree, maar kan ook leiden tot verlamming, geheugenverlies en zelfs de dood. In Canada is enkele jaren geleden een aantal mensen aan de vergiftiging overleden.
Het visserijonderzoek van de Animal Sciences Group wil met haar partners een waarschuwingssysteem ontwikkelen op basis van gen-expressie zodat de gifstoffen al in algen kunnen worden gedetecteerd, nog voordat deze in de schelpdieren terechtkomen.
Momenteel controleren Rivo en Rikilt in Nederland wekelijks schelpdieren. Schelpdiergebieden worden gesloten totdat eventuele gifstoffen door verwatering weer zijn verdwenen. Voor controle worden, naast microscopisch algenonderzoek, ook proefdieren gebruikt zoals ratten, die worden gevoerd met schelpdieren. Het nieuwe project moet ervoor zorgen dat proefdieren niet meer nodig zijn en de chemische metingen veel nauwkeuriger worden. / HB