Student - 26 oktober 2011

Waarschijnlijk studentenkamers in tehuis Bennekom

2

De universiteit wil tijdelijke huisvesting voor buitenlandse studenten realiseren in het voormalige verzorgingshuis Beringhem in Bennekom. Woningnood onder buitenlandse studenten lijkt voorbij.

beringhem.jpg
Overleg met de eigenaar van het pand, zorginstelling Opella, en bouwbedrijf Ballast Nedam, die het terrein wil ontwikkelen, is in een vergevorderd stadium, meldt de woordvoerder van het bouwbedrijf. Ballast Nedam wil op termijn woningen ontwikkelen op de plek waar het zorgcentrum staat, maar vindt tijdelijke studentenhuisvesting voor een periode van 5 jaar ‘een prachtige tussenoplossing'.
In het tehuis kunnen tussen de honderd en tweehonderd studenten gehuisvest worden, afhankelijk van de brandweervoorschriften, zegt woordvoerder Simon Vink van Wageningen UR. Als de universiteit tot een akkoord komt, gaat ze het tehuis zelf verbouwen en verhuren aan studenten.
Als Beringhem beschikbaar komt voor studentenhuisvesting, heeft de universiteit in korte tijd zo'n zeshonderd extra eenheden gerealiseerd. Eerder bouwde ze 150 extra eenheden aan de Haarweg, verbouwde ze kazernebarakken in Ede voor honderd studentenwoningen en realiseerde ze ruim veertig eenheden boven de Albert Heijn in Wageningen. Bovendien komen er binnenkort nog eens honderd studentenkamers bij op het kazerneterrein in Ede.
Door de extra kamers is de piekopvang van buitenlandse studenten minder groot en langdurig dan vorig studiejaar. Voor die piekomvang huurt de universiteit vakantiewoningen op een recreatiepark in Hoenderloo. Daar zitten nu nog minder dan honderd studenten, zegt Vink. Hij verwacht dat alle Hoenderloo-studenten medio november een kamer in Wageningen of Ede hebben. De huur van het recreatiepark is opgezegd.
Ook de bezetting in de Brink Residence aan de Stadsbrink is lager dan vorig jaar, waardoor er niet langer meerdere studenten op een kamer hoeven. ‘De tijdelijke opvang in de Brink Residence is vermoedelijk niet meer nodig na dit studiejaar', zegt Vink. De universiteit heeft, als het verzorgingstehuis doorgaat, voldoende capaciteit om de voorziene groei van buitenlandse studenten op te vangen.
‘Dit jaar zijn er veel minder negatieve geluiden over de huisvesting voor internationale studenten', zegt Willemijn Sneller van studentenpartij VeSte. ‘De universiteit doet meer dan vorig jaar om de problemen op te lossen, maar het gaat hier alleen om tijdelijke oplossingen.' VeSte pleit voor het werken aan een structurele oplossing en hoopt dat de universiteit het waar kan maken dat alle buitenlandse studenten voor de Kerst in Wageningen of Ede zijn gehuisvest.
Over de bouw van 400 studentenkamers voor Nederlandse studenten op de campus heeft Vink nog geen nieuws. De universiteit overlegt momenteel met meerdere partijen over de bouw.

Re:acties 2

• Goed lezen

• Hermien Jansen

geachte medewerker, medewerkster,

via welke organisatie zijn de studentenkamers te huren ?

met vriendelijke groet,

Hermien Jansen