Student - 9 maart 2020

'Waarom zijn er geen RSI-lessen voor studenten? Daar ga ik dan achteraan'

tekst:
Luuk Zegers
4

De studentenraad vertegenwoordigt alle Wageningse studenten. Wie zitten er eigenlijk in de raad en wat voeren ze uit? Deze week zet Resource een raadslid van elke partij op de zeepkist. Vandaag: Camille de Regt-Harvey (21) van Verenigde Studenten (VeSte).

© Guy Ackermans

‘Ik geloof dat je als student niet alleen veel leert van je studie, maar ook juist van de dingen die je ernaast doet. Zelf ben ik onder andere op uitwisseling geweest naar IJsland, ben ik actief bij KSV Franciscus en heb ik een pelgrimstocht naar Spanje georganiseerd. Leuke dingen die ook leerzaam zijn. Zo ben ik ook bij de studentenraad terechtgekomen.’

‘Mijn focus ligt op studentenwelzijn. In november hebben we de Surf Your Stress-week gehad, die zijn we nu aan het evalueren zodat we het volgend jaar nog beter kunnen aanpakken. Ook hebben we geregeld dat studenten straks een RSI-set kunnen lenen in de bibliotheek. Studenten werken steeds vaker op hun eigen laptop, maar dat is niet goed voor hun houding. De universiteit biedt RSI-sets aan voor een voordelige prijs, maar lang niet iedereen koopt die. Als je die gratis en vrijblijvend kan lenen bij de bibliotheek, scheelt dat. Sportcentrum de Bongerd biedt RSI-lessen aan voor medewerkers. Waarom doen ze dat niet voor studenten? Daar ga ik dan achteraan.’

GA--20200226-FT2A5802.jpg
We willen een gezonder en duurzamer aanbod van voedsel in de restaurants, kiosken en automaten.

Eten
‘We kijken ook naar het aanbod van eten en drinken op de campus, van catering tot koffieautomaat. Sinds september inventariseren we wat er nu is en wat de wensen en behoeften van medewerkers en studenten zijn. Uiteindelijk willen we een gezonder en duurzamer aanbod van voedsel in de restaurants, kiosken en automaten. Binnen twee jaar zijn alle contracten afgelopen, dus dit is het moment om te kijken waar we naartoe willen. Op 5 juni komt er een Future of Food and Beverage@WUR evenement om ideeën en wensen van studenten en medewerkers op te halen.’

‘Uiteindelijk zijn wij er als studentenraad om de student te vertegenwoordigen. Van het zorgen dat pc-lokalen open blijven in tentamenweken omdat het in de bibliotheek te druk is; tot het hijsen van de regenboogvlag; tot het initiëren van een duurzaamheidsfonds; en nog veel meer. Toen ik begon bij de studentenraad wist ik niet goed hoe zulke dingen tot stand komen. Dat heb ik stapsgewijs geleerd.’

De studentenraad
De studentenraad is een medezeggenschapsorgaan van de Wageningen Universiteit. De raad bestaat uit 12 studenten die ieder jaar opnieuw gekozen worden. Leden van de raad spreken regelmatig af met studenten, studentverenigingen, studieverenigingen en met het college van bestuur van de universiteit om te praten over onderwerpen als mentale gezondheid, studentenrechten, carrière en afval op de campus. Op dit moment bestaat de raad uit drie partijen: Sustainability & Internationalization (S&I), Verenigde Studenten (VeSte) en Christelijke Studenten Fractie (CSF). Wil jij je verkiesbaar stellen voor de studentenraad? Neem contact op met de partij die je het meeste aanspreekt. Doe je liever mee als onafhankelijke kandidaat? Stuur dan een e-mail naar secretariat.sc@wur.nl.

Re:acties 4

• Y. Erfuncle

Goed dat er aandacht is voor gezondheid, zowel in een goede werkhouding als in gezonde voeding.
    Ik vraag mij af of er vanuit de uni hier ook voldoende aandacht voor is, of dat het initiatief meer vanuit de studenten komt.

• Camille

@ Y.Erfuncle, Ik zit in een werkgroep bij facilitair bedrijf en hier zijn we volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe plannen om de catering, banquetting, en vendingautomaten gezonder en duurzamer te maken. Om input van -zowel medewerkers en studenten- te krijgen, wordt er op 5 juni een 'Invention Summer Camp' georganiseerd op de campus. Op deze dag kunnnen medewerkers en studenten samen nadenken over wat zij zouden willen zien op het gebied van het aanbod in eten en drinken op de campus! Meer info hierover komt nog!

• R. Harvey

Ik heb te maken met te veel medewerkers in het bedrijfsleven die kampen met RSI klachten. Het zouden enorm helpen als het belang van een goede werkhouding benadrukt wordt tijdens hun onderwijs. Ga door Camille!

• Marco de Regt

Dat gaat de goede kant op met het eten en drinken!

Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

• Elizabeth & John Harvey

Being on the Student Council will be a good stepping stone from which to start your working life.
    Oma Elizabeth

It is good that students through the SC are able to be more involved in the running of their University. From Camille's report it is clear that students are given much more responsibility in so many areas of their student life; far more than in my day!
    Opa John