Nieuws - 22 maart 2007

Waarom sterven de winterbijen?

Imkers over de hele wereld verliezen wel eens bijenvolken gedurende de winter. Om meer zicht te krijgen op dit mysterieuze verschijnsel gaat PPO Bijen van Wageningen UR samen met collega’s uit Europa en Noord-Amerika de Europese wintersterfte in kaart brengen en op zoek naar oorzaken.

542_nieuws.jpg
Een van de vragen die de bijenonderzoekers willen beantwoorden is waarom het bij sommige imkers misgaat en bij anderen niet, vertelt bijenonderzoeker dr. Lonne Gerritsen van PPO Bijen. ‘In Europa, China en de Verenigde Staten verschijnen ieder jaar weer berichten in de pers dat alle bijen doodgaan. Maar vaak komen die berichten van enkele imkers en heeft niet iedereen er last van.’ In Nederland heeft bijvoorbeeld de helft van de imkers nooit te maken met wintersterfte. Toch sterft iedere winter gemiddeld tien tot vijftien procent van de bijenvolken. In 2006 was dat zelfs een kwart van de volken.
Bijenonderzoekers bundelen nu hun krachten om de oorzaken te achterhalen en manieren te vinden om wintersterfte te voorkomen. Op 5 en 6 maart bespraken ze in Wageningen hun ervaringen en aanpak. PPO Bijen gaat meer onderzoek doen aan de varroamijt en bijenvirussen. In combinatie zouden die twee een rol kunnen spelen in de wintersterfte. Dit jaar gaan de onderzoekers onder andere uitzoeken welke virussen in Nederland bij bijen voorkomen.