Student - 2 mei 2019

Waarom ik op Bevrijdingsdag een dubbelleven leid

tekst:
Geert van Zandbrink
1

‘Sharing is caring’, spreekt blogger Geert van Zandbrink zichzelf toe als iedereen zijn huis in wil op 5 mei. ‘Zoals het Vaticaan binnen Rome ligt, ligt mijn huis binnen de festivalzone.’

© Sven Menschel

Het prachtige net niet lustrumwaardige aantal van 74 jaren geleden werd in Hotel De Wereld de capitulatie van de Duitsers besproken. Al vele jaren grijpt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit enkele historische wapenfeit van Wageningen aan om flink uit te pakken met het bevrijdingsfestival van Gelderland. Vanuit de gehele provincie stromen de bussen – bij gebrek aan treinstation – richting ons dorp om die ene dag te vieren. De enige dag dat er écht iets te doen is in Wageningen!

Geluk
Of het veel te maken heeft met de ‘vrijheid die we doorgeven’ is maar de vraag, maar alle gekheid op een stokje: 5 mei in Wageningen is een feest, ook voor studenten. En dan nog het meest voor de gezegende groep studenten die ‘binnen de zone’ woont, waartoe ook ik het geluk heb te behoren.

Bierprijzen: hoog, toiletten: schaars.
Het is normaliter al een feest om in het centrum van Wageningen te wonen, maar tijdens het bevrijdingsfestival brengt het extra privileges met zich mee. Door de omheining van het centrum ontstaat er een festivalzone, waar de bierprijzen hoog zijn en de toiletten schaars. Als je huis toevalligerwijs binnen de zone ligt, heb je die problemen niet; zoals het Vaticaan binnen Rome ligt, ligt je huis binnen de festivalzone. Het enige wat je hoeft te doen, is genoeg bier inslaan.

Geweldig, zou je denken, en dat denkt dan ook mijn hele buiten de zone wonende netwerk. Op 4 mei kan ik de nodige appjes verwachten met de vraag ‘of er misschien bier bij jou gestald kan worden’. De twee minuten stilte van de Dodenherdenking worden vervolgens bruut verstoord door een deurbel en winkelwagentjes vol Klokbier en Schultenbrau; tijdens het festival moet dat bier weer opgehaald worden en een uurtje of twee na consumptie is er een toilet nodig. Tassen en jassen verzamelen zich in mijn woonkamer en voor ik weet zit ik ermee opgezadeld: verantwoordelijkheid.

Excuus om niet te studeren
Zo leid je als zonebewoner op 5 mei een dubbelleven. Je moet de balans vinden tussen verantwoordelijkheid en zelf genieten. Maar sharing is caring, natuurlijk. Je moet wat voor mekaar overhebben. Bovendien is het die enige dag in de zelfstudieweek dat je écht een goed excuus hebt om niet te studeren. We zijn tenslotte vrij.

Re:acties 1

• Rolf

Volgens mij is de 'omheining van het centrum' al 2 jaar niet meer het geval, en gelukkig maar, want afhekken past niet bij een bevrijdingsfestival.