Nieuws - 12 juni 2008

Waarheid

nieuws_2299.jpg
Een leeg borrelnotenzakje ligt verkreukeld op tafel. Peinzend lig ik, met mijn benen omhoog, op de bank. Het was een slecht voornemen, daar ben ik nu wel achter. Hoe heb ik ooit kunnen verzinnen om te stoppen met slijmen? Waarom moest ik zo nodig de wereld de waarheid vertellen?
Ja, grappig was het soms wel, als ik openlijk aan de competenties van studiegenoten twijfelde. Een hele groep lachende ogen, met als middelpunt een knalrood hoofd dat, de wenkbrauwen gefronst, blikdodend in mijn richting kijkt. Al gaan beledigingen op den duur ook wel vervelen. Verder heeft mijn zoektocht naar de waarheid me, op wat bijdehante opmerkingen na, alleen maar ergernissen gebracht.
Ik grijp met mijn hand in de lege zak borrelnootjes, blijkbaar zitten er ook geen kruimeltjes meer in. Misschien had ik eerst wat waarheid moeten zoeken, alvorens met de verspreiding te starten. Hoe dan ook, mijn kennismaking met de werkelijkheid is grandioos mislukt.
Waar haalde ik het ook vandaan, een land met ruim baan voor slijmjurken en ik dan zo nodig met de waarheid. Eigenlijk meer iets voor verbitterde gepensioneerden. Ouderen die, niets meer te verliezen, hun leugens van het leven aan het licht brengen terwijl ze, bij de slager, een pond gehakt bestellen. Daar moet ik me als nietszeggend studentje niet mee bezighouden.
Ik grijp het lege zakje, prop het ineen en gooi het met een boogje in de prullenbak. Misschien is het nog niet te laat? Ik ben het slijmen vast nog niet verleerd.
Onwennig loop ik de aula van VHL Velp binnen, mijn kaken stijf op elkaar. Vandaag geen enkele kritische opmerking. Met uitspraken als ‘ja, ik ben ook gek op poedels’ en ‘Mooie trui!’, bedelf ik mijn kritisch vermogen langzaam onder een dikke laag slijm. Voor ik het zelf in de gaten heb zijn al mijn woorden zacht en week geworden.
Kritiek op mijn omgeving heb ik niet meer. Hulde aan Van Hall Larenstein en complimenten voor Wageningen UR. Fijn ook dat er woningen op het leerlandgoed Larenstein komen.
De nieuwe uitgever van Resource zal me vast snel bellen. Ik ben ongetwijfeld kritisch genoeg om ook na de zomer columnist te blijven.