Nieuws - 9 maart 2018

Waar is Willem?

tekst:
Roelof Kleis

Bij de viering van het eeuwfeest vandaag moet WUR het doen zonder koninklijk bezoek. Dat was vroeger wel anders.

De jonge Koningin Wilhelmina bezoekt Wageningen in 1901 © WUR

Precies honderd jaar geleden werd de oprichting van de Landbouwhogeschool bijgewoond door Prins Hendrik. Hij vertegenwoordigde koningin Wilhelmina, die het op dat moment te druk had met de jongste verwikkelingen in de Eerste Wereldoorlog. Prins Hendrik staat pontificaal in het midden op de historische foto die toen is gemaakt op de trappen van het
Wageningse gemeentehuis.

1918_opening-landbouwhogeschool-05.png

Die foto met onder andere alle kersverse hoogleraren en
tal van andere prominenten siert de uitnodiging voor het eeuwfeest. Foto’s van die dag verfraaien ook de partytent voor het feest op het evenemententerrein. Maar ook ruim voor 1918 mocht het landbouwonderwijs zich in warme koninklijke belangstelling wentelen.

Wilhelmina
In 1901 bezocht de toen nog piepjonge koningin Wilhelmina (21) Wageningen om het 25-jarig bestaan van de Rijkslandbouwschool te vieren. In 1926, bij het 50-jarig bestaan van het landbouwonderwijs in Wageningen – de Landbouwhogeschool was toen net zeven jaar onderweg - was er geen koningin of prinses, maar maakte landbouwminister J.B. Kan zijn opwachting. In 1951 kwam koningin Juliana naar de viering van 75-jaar landbouwonderwijs.

juultje.jpg

Ook in niet-jubileumjaren wist het Koninklijk Huis regelmatig de weg naar Wageningen te vinden. Maar nu dus even niet. De 100-jarige moet het vandaag van hogerhand met landbouwminister Carola Schouten doen. Waarom het vorstenhuis verstek laat gaan is niet duidelijk. Daarover kunnen volgens WUR-woordvoerder Simon Vink, in lijn met het beleid van de Rijksvoorlichtingsdienst, geen mededelingen worden gedaan.

Lenteklaar
Zelfs de vraag of de koning of koningin wel zijn uitgenodigd kan niet worden beantwoord. Waar beiden dan wel zijn vandaag is niet duidelijk. De agenda van het Koninklijk Huis meldt alleen dat Prinses Margriet naar Pyeongchang is afgereisd om daar de Paralympische Winterspelen te bezoeken. Prinses Beatrix is in Amersfoort om in het kader van NLdoet de tuin van een kinderdagcentrum lenteklaar te maken.