Nieuws - 8 maart 2017

WUR weer beste landbouwuniversiteit

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen University & Research staat opnieuw aan kop van de QS-ranking op het gebied van de landbouwwetenschappen. In de milieuwetenschappen daalt WUR twee plekken, naar plaats 6.

<beeld: QS>

Op het gebied van de landbouw- en bosbouwwetenschappen haalt WUR dit jaar 96,5 van de maximaal haalbare 100 punten, een half puntje meer dan vorig jaar. Opnieuw troeft WUR daarmee de Amerikaanse universiteiten UC Davis en Cornell University af. Op het gebied van de milieuwetenschappen krijgt Wageningen 93,6 punten, een tiende punt lager dan vorig jaar en goed voor een zesde plaats.

Ontwikkelingsstudies
Wageningen behoort op meerdere gebieden tot de top van de wereld, stellen de makers van de ranglijst. Naast de topklasseringen voor landbouw- en milieuwetenschappen behaalt Wageningen een 15de plaats op het gebied van de veterinaire wetenschappen (met 85,3 punten) en een 13de plaats op het gebied van ontwikkelingsstudies (met 82,1 punten). QS publiceerde nog geen nieuwe totaalranking – die komt later dit jaar.

De makers van de QS-ranking beoordeelden ruim vierduizend universiteiten, analyseerden miljoenen wetenschappelijke artikelen en citaties uit de database van het wetenschapsplatform Scopus en beoordeelden de onderwijsprogramma’s. Verder vroegen ze het oordeel van duizenden academici.

Reputatie
Voorheen maakte QS de ranglijst voor het gerenommeerde Britse tijdschrift Times Higher Education (THE), maar hun wegen scheidden in 2010. THE wilde zijn ranglijst drastisch herzien en minder belang hechten aan subjectieve oordelen. QS ging op eigen houtje verder. De QS-ranglijst is voor veertig procent gebaseerd op de reputatie van instellingen. Verder weegt de reputatie onder werkgevers mee, evenals de hoeveelheid studenten per docent, het aantal publicaties van onderzoekers en de hoeveelheid buitenlandse studenten en medewerkers.

Lees ook: