Wetenschap
Plant

WUR test Chinese zonnekas

Vandaag wordt een Chinese zonnekas geopend op de onderzoeklocatie van WUR Glastuinbouw in Bleiswijk. Met de Chinese kas kun je groente telen met louter zonne-energie in de vrieskou, maar dit kastype heeft ook een aantal nadelen. WUR hoopt die samen met Nederlandse bedrijven op te lossen.
Albert Sikkema

<foto: WUR Glastuinbouw>

De hoogproductieve Nederlandse glastuinbouw heeft een leidende positie in de wereld, maar is wel afhankelijk van fossiele brandstoffen. In China maken de groentetelers op grote schaal gebruik van een ander soort tuinbouwkas, waarmee ze groente telen op zonne-energie. Deze kassen, bestaande uit een plastic koepel en een dikke muur waarin de zonnewarmte overdag wordt opgeslagen en ’s nachts wordt afgegeven, doen denken aan de muurkassen die 140 jaar geleden in het Westland werden gebouwd, zegt Eric Poot van WUR Glastuinbouw. Nu staat er een nieuwe versie van deze kas in Bleiswijk.

Luchtvochtigheid

Poot denkt dat Nederlandse technologieleveranciers de teelt in deze Chinese zonnekas kunnen verbeteren, want die heeft ook een aantal nadelen. Grootste minpunt is dat de luchtvochtigheid in de Chinese kas hoog is. Dat leidt tot veel ziekten en plagen in de kassen, die de Chinezen met veel chemische middelen bestrijden. In de Chinese proefkas in Bleiswijk is ventilatie aangebracht om dit probleem te voorkomen. Verder gaat de proefkas de groenten op substraat telen. Het voordeel daarvan is dat de teler geen last heeft van bodemziekten en een milieuvriendelijk circulatiesysteem voor water en voedingsstoffen kan aanleggen.

Isolatie

Bovendien krijgt de proefkas in Bleiswijk een andere isolatie dan de gangbare Chinese zonnekas. In China worden de kassen ’s nachts afgedekt met een soort dikke paardendeken die de zonnewarmte binnen houdt. In Bleiswijk schuift de WUR een isolerend en lichtdoorlatend scherm onder de plastic koepel. Voordeel daarvan is dat de kas ook op koude momenten de zonnestraling benut.

Demo

WUR Glastuinbouw gaat na of de Nederlandse klimaatbeheersing in de kas leidt tot een hogere opbrengst en minder ziekten en plagen. Dat doet ze samen met een consortium van Nederlandse bedrijven die graag hun technologie wil verkopen op de Chinese markt. Hebben de Chinezen al belangstelling? Ja, constateert Poot, die onlangs een bezoek bracht aan China om de kassen daar te beoordelen. ‘Ze vroegen gelijk: waarom bouw je deze demo-kas niet in China? We bouwen hem nu in Bleiswijk, omdat we veel Chinese delegaties op bezoek krijgen die willen weten wat wij kunnen betekenen voor de tuinbouw in China. Maar als de resultaten goed zijn, sluit ik niet uit dat we ook een demo-kas in China bouwen. Alle deelnemende bedrijven verkopen al apparatuur voor klimaatbeheersing in China, maar hiermee kunnen we een integraal concept neerzetten van een hoogproductieve zonnekas.’

Benieuwd

Omgekeerd kan Poot ook lering trekken uit de Chinese zonnekas. ‘Ik ben benieuwd naar het telen zonder gas, op alleen zonne-energie. We zijn benieuwd hoeveel warmte de kas overdag kan opslaan en hoeveel warmte er ’s nachts vrijkomt. En hoe reageren de groenten op de temperatuurverschillen?’

lees ook

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.