Student
Sport
Studentenleven

WUR-team mist podium Batavierenrace op een haar na

Even leek het erop dat het WUR team op het podium zou belanden. Maar door achteraf bijgestelde tijdswijzigingen van gelopen etappes, kwam het team 18 seconden tekort voor de derde plaats.
Kenneth van Zijl

Een van de lopers van het WUR-team na afloop van zijn etappe. © Batavierenrace

‘Ik ben behoorlijk teleurgesteld’, zegt Koen Jansen, medeorganisator van het team en loper van de vijfde etappe. ‘Het heeft z’n weerslag op het hele team. We hebben zo met elkaar meegeleefd tijdens de race.’ Even leek het er op dat het WUR-team door het schrappen van een etappe op negen seconden na, de derde plaats was misgelopen. Door achteraf gemaakte tijdswijzigingen van de gelopen etappes, blijkt dat de achterstand van het WUR team op nummer drie 18 seconden zou zijn geweest als de vijfde etappe niet geschrapt zou zijn. Daarmee zat een derde plaats er sowieso niet meer in.

Dat schrappen was noodzakelijk in de ogen van de organisatie, omdat tijdens de vijfde etappe veel lopers een verkeerd parcours hadden afgelegd. Onduidelijkheid in de beschrijving van de route is de oorzaak, aldus Jorien Zoon van de organisatie van de Batavierenrace.

Snelste loper

Het was juist de vijfde etappe waarvoor het universiteitsteam zijn snelste loper had opgesteld. En laat dat nou net Jansen zijn. Zijn etappe was bijna 10 kilometer. En op die afstand heeft hij de lopers van team Twente en team Nijmegen ingehaald. Mede door zijn goede tijd lag team WUR na de finish op de derde plaats. Toen kwam de mededeling dat de organisatie besloot de cruciale etappe te schrappen. ‘Ik had totaal geen moeite met de aanwijzingen. Er staan langs de weg grote borden met pijlen die de weg wijzen’, zegt Jansen, ‘en bovendien heeft elke loper ook een begeleider die op de fiets meerijdt. Die heeft de route bij zich en geeft verder informatie over bijvoorbeeld loopsnelheid.’

De teams van Eindhoven en Maastricht hebben op de zaterdag zelf direct bezwaar aangetekend. Of team WUR dat ook gaat doen wordt nog besproken door het team. Tot woensdag bestaat de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing van de organisatie.

Podium

Het Groningse universiteitsteam is winnaar van de universiteitscompetitie, team Nijmegen is tweede en team Twente completeert het podium. Team WUR eindigde op de vierde plaats, net als voorgaande jaren. In 2013 stond het team voor het laatst op het podium. Toen werden de Wageningse studenten derde. In 2012 won Wageningen University Team de Batavierenrace.

Andere Wageningse teams deden het niet onaardig: W.A.V. Tartlétos, de studentenatletiekvereniging, werd zestiende. De beste teams van studentenverenigingen SSR-W en KSV eindigden op plek 21 en 22. De schaatsers van IJzersterk werden 37e, de roeiers van Argo 43e. In totaal deden er 276 teams mee.

De ‘Bata’ is een estafetteloop tussen Nijmegen en Enschede. In totaal deden er dit jaar bijna vierhonderd teams mee, waaronder negen universiteitsteams. Elk team bestaat uit vijfentwintig deelnemers. Per team zestien mannen en negen vrouwen, die in totaal 180 kilometer afleggen. De start was vrijdagnacht om middernacht. De finish zaterdag middag. De winnaar is dat team dat in totaal de kortste tijd nodig heeft gehad om van Nijmegen naar Enschede te lopen.