Student - 15 december 2017

WUR student wint prijs met onderzoek naar insectenverkleuring

tekst:
Tessa Louwerens

Masterstudent Food technology Greta Canelli won de Unilever Research Prize met haar scriptie over de invloed van ijzer op het bruinkleuring van insecteneiwit.

David Blanchard – Chief R&D Officer R&D Unilever, overhandigt de prijs aan Greta Canelli © Unilever R&D

Insecten zijn een duurzame eiwitbron, maar het nadeel is dat ze tijdens het bewerken erg snel bruin verkleuren en daardoor zien ze er minder appetijtelijk uit. Canelli baseerde haar onderzoek op de eerdere observaties van een Bachelor student die vermoedde dat ijzer een belangrijke rol speelde bij deze verkleuring. Canelli ontwierp een proefopzet waarin ze combinaties van ijzer en polyphenolen testte. Met haar experimenten toonde ze aan dat ijzer complexen vormt met de polyphenolen, en dat dit een verkleuring veroorzaakt. Canelli: ‘In de toekomst moet worden onderzocht hoe die verkleuring tegen kan worden gegaan,  zonder het ijzer uit de voeding te halen.’

De Unilever prijs van 2500 euro wordt ieder jaar uitgereikt aan jonge masterstudenten die uitmuntend onderzoek hebben gedaan naar een onderwerp dat relevant is voor één of meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Elk van de 13 universiteiten nomineert hun beste Master student voor de prijs. Canelli was zeker verrast: ‘Toen ik de mail zag dacht ik dat het spam was, mede omdat het in Comic Sans was geschreven. Maar het bleek toch echt zo te zijn.’

Wat ze met het geld gaat doen weet ze nog niet precies. ‘Komend jaar ga ik een aantal maanden naar Bangkok voor het World Food Program, ik denk dat ik een deel van het geld ga gebruiken om door Thailand te reizen.’ De 9.5 voor haar scriptie heeft ze in ieder geval op zak, en daarmee studeerde ze Cum Laude af.


Re:ageer