Nieuws - 5 juli 2018

WUR-student wint NVVL-scriptieprijs

tekst:
Luuk Zegers

De bachelorscriptie van Luc Sweers, masterstudent Food Technology, is beloond met de scriptieprijs van de NVVL, de beroepsvereniging voor foodexperts. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste scripties op het gebied van levensmiddelentechnologie, voeding en diëtiek.

© Luc Sweers

Winnaars van de NVVL-scriptieprijs krijgen een oorkonde, gratis lidmaatschap en vijfhonderd euro. Het doel van de prijs is het stimuleren van goed praktisch onderzoek. Luc Sweers schreef zijn scriptie ‘Ligands of the aryl hydrocarbon receptor produced by gut microbiota’ bij de leerstoelgroep Food Quality and Design (FQD).

‘Mijn bachelorthesis was onderdeel van het PhD-onderzoek van een van mijn begeleiders, Jonna Koper’, vertelt Sweers. Koper onderzoekt onder andere wanneer luteoline, een stof die bijvoorbeeld in oregano zit, de zogenaamde Aryl hydrocarbon Receptor (AhR) activeert. Activatie van die receptor in de dikke darm lijkt positieve effecten te hebben op de gezondheid, zoals het remmen van de ontwikkeling van allergieën en auto-immuunziektes. Dat onderzoek wordt uitgevoerd met de SHIME (Simulator of Human Intestinal Microbial Ecosystem), een laboratoriumopstelling die het menselijk spijsverteringskanaal nabootst, compleet met dikkedarmbacteriën.

Tijdens het testen bleek echter dat de receptor ook zonder luteoline werd geactiveerd. Sweers mocht uitzoeken hoe dit kwam. ‘De AhR-activatie kwam door de voeding die aan de bacteriën in de SHIME werd voorgeschoteld. Daarin zat het aminozuur tryptofaan, dat door de bacteriën werd omgezet in andere stoffen die de receptor ook activeerden. Met deze kennis kunnen we de activatie van AhR beïnvloeden door voeding aan te passen.’

Sweers kreeg een 9 voor zijn thesis en heeft mede daardoor zijn bachelor cum laude afgerond. Op dit moment is hij bezig met de master Food Technology, waar hij zich specialiseert in Food Digestion and Health. ‘In september begin ik met mijn masterthesis, weer bij FQD, en het onderwerp is Food for Mood and Cognition. Een simpel voorbeeld hiervan is dat het drinken van koffie je actiever maakt door het stofje cafeïne, of dat je je iets gelukkiger voelt als je chocolade eet. Ik weet nog niet over welk voedingsmiddel ik mijn thesis ga doen.’

Kopers PhD-onderzoek wordt gefinancierd door de graduate school VLAG.