Nieuws - 16 november 2016

WUR start MBA voor agrifood-managers met Tilburg

tekst:
Albert Sikkema

De WUR gaat samenwerken met de TIAS Business School in Tilburg om een MBA op het gebied van food and agribusiness op te zetten. Die parttime managementopleiding gaat in september 2017 van start.

<De champagne-toast, nadat de samenwerking tussen WUR en TIAS bij deze MBA-opleiding was ondertekend. Foto Guy Ackermans>

De nieuwe opleiding is bedoeld voor managers in de agribusiness met minimaal vijf jaar werkervaring, zegt Miel Hooijdonk van Wageningen Academy, die betrokken is bij de opzet. ‘Dat zijn bijvoorbeeld afgestudeerde plantenveredelaars die zijn doorgestroomd naar een managementfunctie in het bedrijf, terwijl ze daar niet voor zijn opgeleid. Voor die mensen is deze MBA geschikt.’ Kosten: 45 duizend euro. De docenten komen uit Tilburg en Wageningen, maar ook managers van bedrijven delen hun inzichten.

Cases
Het is een tweejarige parttime opleiding die vooral in Tilburg plaatsvindt, zegt Hooijdonk. De deelnemers komen één keer per maand drie dagen lang bij elkaar, om business-cases te behandelen en hun eigen project te bespreken. De MBA-groep is vijftig cursisten groot. Het streven is dat zo’n tien a vijftien deelnemers uit de agribusiness komen. ‘Dat de cursisten uit meerdere sectoren komen is belangrijk, want het is de bedoeling dat de deelnemers ook van elkaar leren. In de opleiding gaan ze specifieke cases bespreken met de docenten. Daarbij is er niet één oplossing. De MBA behandelt zogenaamde wicked problems, moeilijk oplosbare problemen waarbij de manager met dilemma’s moet omgaan.’ De voertaal tijdens de opleiding is Engels.  

Aarhus
De WUR heeft eerder geprobeerd een MBA-opleiding te starten. Zo ging Wageningen Business School, de voorloper van Wageningen Academy, een Europese MBA op het gebied van food opzetten met de Deense Aarhus University, maar dat bleek geen succes. ‘Op dit moment is er niets op dit gebied’, zegt Hooijdonk.

Het voordeel nu is dat de WUR aanhaakt bij een bestaande MBA, zegt Hooijdonk. Hij denkt dat TIAS een goede partner is voor de WUR. ‘TIAS heeft geen hardcore businessopleiding waarbij alleen het rendement leidend is voor het management. TIAS kijkt breder, ook naar maatschappelijke opgaven en duurzaamheid. Dat past goed bij Wageningen.’