Organisatie - 4 maart 2019

WUR-stalker heeft een contactverbod

tekst:
Roelof Kleis

De man die al een paar jaar medewerkers van WUR stalkt, heeft een contactverbod opgelegd gekregen. Hij zit niet meer vast.

© Shutterstock

Het contactverbod, zo meldt De Gelderlander, heeft niets te maken met het kort geding dat WUR vorige week donderdag tegen de man aanspande. Het verbod vloeit voort uit een strafzaak tegen de 32-jarige Arnhemmer. De man werd vorige week woensdag opgepakt omdat hij zich niet hield aan de voorwaarden op basis waarvan hij eerder op vrije voeten was gesteld.

Vrijgelaten
De stalker werd volgens De Gelderlander op 15 februari voor het eerst opgepakt in verband met belaging van de universiteit. Ook zijn er andere aangiften van bedreiging tegen de man gedaan. Het Openbaar Ministerie zegt niet wie de andere aangevers zijn. Onder voorwaarden werd de stalker vrijgelaten. Bij die voorwaarden zat geen contactverbod. Het stalken hield evenwel niet op.

Contactverbod
De rechter-commissaris, die toetst of iemand vast mag blijven zitten, legde dat contactverbod afgelopen vrijdag wel op. Dat verbod komt deels overeen met de eis van WUR in kort geding. WUR wil een contactverbod met dwangsom, aangevuld met lijfsdwang (opsluiting) als de man desondanks niet stopt. Beide zaken staan overigens los van elkaar. Het kort geding is een civiele procedure, het contactverbod is opgelegd in een strafzaak.

Of de man zich aan het verbod houdt, is niet bekend. WUR wil, volgens woordvoerder Simon Vink, geen uitspraken doen over de zaak. ‘We wachten de uitspraak van de voorzieningenrechter af.’

Zie ook: