Nieuws - 8 december 2017

WUR participeert voor 1,5 miljoen in 4TU-samenwerking

tekst:
Albert Sikkema

De raad van bestuur van Wageningen University steekt anderhalf miljoen euro in de samenwerking met de andere technische universiteiten in het onderzoeksprogramma Hightech for a sustainable future.

©4TU.Federatie

Veel Wageningse onderzoekers hebben belangstelling voor het onderzoeksprogramma Hightech for a sustainable future van de 4TU.Federatie, de organisatie van de vier technische universiteiten. Maar slechts een beperkt aantal Wageningse onderzoekers kan geld krijgen uit dit programma, licht Meike Sauter van WUR toe.

Voorstellen
Driehonderd onderzoekers van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en WUR hebben ideeën om hightech en robots voor betere gezondheid, veiligheid, milieu en energievoorziening te ontwerpen. De helft van die onderzoekers werd afgelopen week uitgenodigd op een matchmaking day in Impulse, waar de deelnemers onderzoekpartners konden vinden. De 4TU.Federatie wil alleen plannen honoreren met onderzoekers van ten minste drie TU’s. Er is de komende vier jaar geld voor vier tot zes voorstellen die jaarlijks een half tot 1 miljoen euro aan subsidie kunnen krijgen, legt Sauter uit.

Anderhalf miljoen
Voor de Wageningse deelnemers geldt bovendien dat de WUR ‘slechts’ 350 duizend euro per jaar in het onderzoekfonds van 4TU heeft gestopt en dus ook trekkingsrechten heeft ter waarde van dit bedrag. Effectief betekent dit dat de Wageningse deelnemers maximaal 125.000 euro per jaar kunnen aanvragen en dat er slechts drie voorstellen met Wageningse deelname aan consortia in de prijzen kunnen vallen, aldus Sauter.

De onderzoekers moeten uiterlijk op 19 februari hun voorstellen indienen. Die worden beoordeeld door een commissie, bestaande uit de rectoren van de vier TU’s.

Lees ook