Nieuws - 23 oktober 2012

WUR-panel test toiletpapier

Wat wordt het nieuwe wc-papier bij Wageningen UR? Een testpanel ging er vanmiddag in Forum eens goed voor zitten.

toiletpapier.jpg
Voor de goede orde: dat 'zitten' moet je figuurlijk zien. De zestien studenten en medewerkers, samen het 'testpanel sanitair', hoeft deze dinsdagmiddag niet uit de kleren. Het testen gebeurt met de handen. De panelleden betasten de tientallen verschillende velletjes, strijken erover, trekken eraan en houden het desnoods tegen het licht. Dat alles in serene rust en de beslotenheid van een eigen privaat testhokje.
Verschil
'Je denkt van tevoren: papier is toch papier. Maar er is wel degelijk veel verschil', zegt panellid Anneke Bammens (Facilitair Bedrijf). 'Van sommige velletjes denk je echt: blij dat we die bij ons niet hebben, want je prikt er zo door heen. Van die dunne grijze papiertjes, zoals ze die onder meer bij het Computechnion hebben. Gelukkig hebben we in Actio lekker zacht en dik papier van Tork.' En als het aan haar ligt blijft dat ook zo.
Opnieuw
De test van het panel is onderdeel van de Europese aanbesteding van toiletpapier en papieren handdoekjes. Een forse kluif voor een leverancier: jaarlijks verbruiken we binnen Wageningen UR met zijn allen zo'n vier ton aan dergelijk papier. Een eerdere poging tot aanbesteding eindigde onlangs voor de rechter, omdat een van de mededingers zich benadeeld voelde. De hele procedure moet daarom overnieuw.  
Dubbelblind
Wat het panel doet is vergelijken. Het vergelijkt de elf (!) verschillende soorten papier (zes soorten wc-papier, vijf soorten handdoekjes) die we nu WUR-breed gebruiken met soortgelijke producten van in totaal acht leveranciers, legt projectleider Lisette Schoonman uit. Velletje voor velletje en dubbelblind. De panelleden drukken per papier het algehele comfort (dikte, zachtheid en stevigheid) uit op een vijfpuntsschaal. Die score wordt naderhand per bedrijf omgezet in een gemiddeld eindcijfer.
Geen zesje
Het eindcijfer moet in ieder geval minimaal 6,75 zijn, licht Schoonman toe. Voor minder doen we het niet. Maar dan is er nog geen winnaar. Dat cijfer wordt vervolgens omgezet in een puntenwaardering die (voor meer dan de helft) meetelt in het de beoordeling van de kwaliteit van het papier. Weging van kwaliteit en prijs (beide tellen even zwaar) leidt uiteindelijk tot een winnaar. Ingewikkeld, beaamt Schoonman, maar juridisch houdbaar. Het nieuwe contact zal naar verwachting na de jaarwisseling ingaan.