Student - 9 maart 2015

WUR op de kieslijst bij Statenverkiezing (1)

tekst:
Yvonne de Hilster
6

Bij de Provinciale Statenverkiezing kun je kiezen voor enkele studenten en medewerkers van Wageningen UR. Vandaag spreken we Joa Maouche (GL): 'Ik wil de Gelderse landbouw graag weer koppelen aan de regionale markt.'

De verkiezingen voor de Provinciale Staten roepen weinig geestdrift op bij het grote publiek. Het een 'ver-van-mijn-bed-show' die vooral publiciteit krijgt wanneer politici te veel declareren. Maar is dat wel terecht? De Staten hebben veel invloed op onze leefomgeving en kiezen de Eerste Kamer. Resource vroeg vier kandidaten die bij Wageningen UR werken of studeren waarom ze kandidaat-Statenlid zijn, wat ze gaan doen en wat ze willen bereiken.

Vandaag: Joa Maouche, student Urban Environmental Management
Staat op plek 3 voor Groenlinks

Waarom wil je de provinciale politiek in?

'In mijn studie doe ik de planologische richting en dat ligt in het verlengde van de taken van de provincie. Die houdt zich bezig met ruimtelijke ordening, landbouw, natuur en milieu; precies waar mijn passie ligt dus. Invloed kun je uitoefenen omdat de Provinciale Staten een rol hebben als verbinder tussen gemeente, regio en landelijk beleid, en middelen heeft – in Gelderland de Nuon-gelden.'

Waar ga je je mee bezighouden?
'GroenLinks heeft nu vier zetels, dus de PS halen moet kunnen lukken. Afspraken over de taakverdeling moeten we nog maken, maar waarschijnlijk ga ik in de commissie Mobiliteit, Innovatie en Economie (MIE).'

Wat hoop je de komende vier jaar concreet te bereiken?

'Als er in Gelderland over vier jaar een alternatief is voor boeren die willen uitbreiden op de regionale markt en in kwaliteit in plaats van in kwantiteit ben ik heel tevreden. Ik wil de Gelderse landouw graag weer koppelen aan de regionale markt die boeren nu slecht kunnen bereiken door als provincie de verbindende schakel te zijn tussen boeren, milieuorganisaties en de retail, zo nodig ondersteund door een revolverend fonds.'

En wat wil je voor Wageningen (UR) bereiken?
'Ik zal ervoor knokken dat er geen rondweg komt en me er hard voor maken dat de initiatiefnemers voor aankoop van grond in het Binnenveld voor natuur een kans krijgen. En ik wil dat na de nachttrein die mede dankzij ons nu stopt op Ede-Wageningen ook een aansluitende nachtbus naar Wageningen gaat rijden.'

Foto: Guy Ackermans

Re:acties 6

• Joep

YW; Luisteren claim je te kunnen, maar lezen gaat je blijkbaar moeilijker af. De vraag is eveneens wat hij voor Wageningen wil bereiken. Inzetten op leefbaarheid en een snelle en betaalbare oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk (gemeentelijk plan) lijkt mij juist een zeer goede keuze. Ook voor de WUR! Een rondweg is alleen maar duur, zorgt voor nog meer uitstel en is funest voor natuur en leefbaarheid.

• YW

'Wat wil je voor Wageningen UR bereiken?'

Ik herhaal het nog even, want het wordt vaak verkeerd verstaan.

'Wat wil je voor Wageningen UR bereiken?'

Het meest logische GL antwoord:

'Geen rondweg, minder bereikbaarheid voor automobilisten van de campus!'

• jauk

Ik krijg een beetje het idee dat je vooral vanuit je eigen studie praat. Wat ga je doen als je niet de gewenste portefeuille krijgt?

daarnaast mag GL wat mij betreft een studie doen naar de milieuschade van files. Ik merk aan mijn eigen auto dat deze per liter 4 km minder rijdt als ik, en dat sta je standaard in de spits opde mansholtlaan, in de file sta. Zuinig is het in ieder geval niet.
    dat gezegd hebbende, kijk eens naar de noodzaak. Is het doortrekken van de A30 nasr de A15 niet een betere optie? Ik krijg namelijk niet het idee dat de file wordt veroorzaakt door mensen die naar of van wageningen gaan of komen.

de rotonde bij de Wur werkt niet tijdens de spits. Autos van het universiteitsterein staan lang te wachten omdat al met die auto's vanuit Ede voorrang hebben. Is het een ootie om hier in de spits stoplichten neer te zetten?

• Carina

@autorijder - Ik weet niet in welke provincie Gelderland jij leeft, maar de rondweg is nog helemaal niet goed gekeurd. Onderzoek is uitgevoerd maar goedkeuring moet nog in PS aan bod komen. Neemt niet weg dat we goed moeten nadenken over de bereikbaarheid van de campus.

Joa, super tof dat je je gaat inzetten voor de provincie!

• JH

@autorijder.

Ja dat is GroenLinks, ver van de realiteit verwijderd.
    Want iedereen komt toch in z'n geitenwollen sokjes op zijn fietsje naar Wageningen?

• autorijder

Wat wil je bereiken voor de WUR... slechte bereikbaarheid van de wur is een speerpunt van groenlinks door tegen de aanleg van een de nieuwe rondweg te zijn.

(gelukkig is deze rondweg allang door provincie Gelderland goedgekeurd)