Wetenschap

WUR oogst eerste nederbanaan

In de kassen van Radix is de eerste tros nederbananen geoogst. Een wereldprimeur, want de bananen zijn niet op grond maar op substraat grootgebracht.
Roelof Kleis

Pieter Vink (Boerenhart) neemt de eerste tros nederbananen in ontvangst van hoogleraar Gert Kema © Jac Niessen

Het begon min of meer met een geintje om in het jubileumjaar van de universiteit iets bijzonders te doen, legt buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en bananenexpert Gert Kema uit. ‘Laten we zorgen dat we tegen de Kerst een banaan van eigen kweek kunnen oogsten.’ Samen met Pieter Vink van regionale boerencoöperatie Boerenhart werd het idee van de nederbanaan geboren.

De nederbanaan is geen banaan als alle andere. Deze banaan is grootgebracht op substraat. Preciezer: op steenwol en kokosvezels. Dat is voor zover Kema weet de eerste keer dat dit is geprobeerd. En is gelukt, getuige de enorme bananenplanten die de zes meter hoge kas tot aan de nok toe vullen. Onder belangstelling van de pers werden de eerste trossen vanmiddag geoogst en door Kema overhandigd aan Vink van Boerenhart.

Rijperij

Die overhandiging is ritueel. De bananen zijn nog niet rijp. Daartoe moeten ze eerst een week naar de rijperij van bananengigant en partner in het project Chiquita. De bananen zullen daarna bij de klanten van Boerenhart verkrijgbaar zijn. ‘De restaurants en ziekenhuizen in de regio zijn zeer geïnteresseerd’, zegt Vink. Hoe duur de banaan gaat worden is nog niet duidelijk. Er gaan geruchten dat ze wel een euro per stuk moeten kosten.

Het gaat om het verhaal dat erachter zit

Pieter Vink (Boerenhart)

Volgens Vink is dat niet zo belangrijk. ‘Het gaat om het verhaal dat erachter zit.’ Dat verhaal is het wetenschappelijke aspect van de nederbanaan. Het idee is dat met kweek van bananen op substraat de gevreesde Panama-ziekte de loef wordt afgestoken. Die bananenziekte wordt veroorzaakt door de bodemschimmel Fusarium oxysporum. Door de plant letterlijk boven de grond te kweken op substraat krijgt de schimmel geen kans.

Duurzamer

De proef in Radix heeft volgens Kema aangetoond dat het kan. Teelt op substraat is daarnaast een stuk duurzamer, in de zin dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn, er geen voedingsstoffen weglekken en de teelt perfect te timen is qua oogstdatum. Je hebt er daarentegen wel flink wat energie, licht en ruimte voor nodig. In de kas is het met 27 graden Celsius tropisch warm. De kas is bovendien eigenlijk te klein voor een bananenplant.

De geoogste bananen zijn behalve groen ook nogal aan de kleine kant. Volgens Kema komt dat doordat de groeiomstandigheden niet optimaal waren. De planten staan te dicht op elkaar en kregen daardoor niet het licht dat ze nodig hebben. Kinderziektes. Een volgend experiment staat al op stapel. Niet in de kassen van Radix, maar ergens in een fabriekshal of grote boerenschuur. Daarnaast gaat Kema met deze methode experimenteren in de Filipijnen.

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.