Nieuws - 20 november 2015

WU’R not going to Paris

tekst:
Koen Guiking

De Wageningse studenten die in Parijs zouden gaan demonstreren tijdens de klimaattop, gaan nu in Amsterdam protesteren. Door terreurdreiging is de klimaatmars in Parijs gecanceld.

De bus van Wageningen naar Parijs was al geregeld en alle 87 plaatsen waren volgeboekt. Er was zelfs een wachtlijst van dertig studenten die ook graag mee hadden gewild met “WU’R going to Paris”. Maar na de aanslagen in Parijs is woensdagavond door de Franse autoriteiten besloten de protestmars, waar tienduizenden mensen aan zouden deelnemen, af te gelasten.

Jammer, maar begrijpelijk, zegt Femke Lootens, student Environmental Sciences die het initiatief nam om met een grote Wageningse delegatie naar Parijs af te reizen. Gisteravond kwam een groot deel van de “Wur’R going to Paris”-groep bijeen om nu te bespreken hoe nu verder. Lootens: ‘Als we de bus nog kunnen cancelen, dan willen we op de zaterdag (28 november) iets organiseren in Wageningen en op zondag (29 november) meelopen in de klimaatparade in Amsterdam. Als we ons geld niet meer terug kunnen krijgen, dan gaan we vrijdagnacht alsnog naar Parijs om de Conference of Youth op zaterdag bij te wonen. Want die conferentie, waar we ook heen zouden gaan, gaat wel gewoon door. Zaterdagavond rijden we dan weer terug, om zondag aan te sluiten bij de klimaatparade in Amsterdam. Maar waarschijnlijk blijven we dus thuis.’

De organisaties die samen de protestmars in Parijs hadden voorbereid – de Climate Coalition – besloten afgelopen maandag de demonstraties wél door te laten gaan, maar woensdagavond meldden de Franse autoriteiten dat ze de optocht moesten afblazen. ‘We gaan ons nu focussen op de ruim tweeduizend events die wereldwijd georganiseerd worden’, zegt Ria Voorhaan van Climate Action Network. ‘De Franse activisten bekijken nog of ze op een creatieve manier toch iets kunnen doen. Daarnaast roepen ze mensen elders in de wereld op ook om namens hen te spreken. Mensen willen de wereld tegemoet treden met hoop, niet met angst. Daar gaan de demonstraties natuurlijk ook over. We roepen op tot een schonere, veiligere, eerlijkere wereld. Dat gaat over het klimaat, maar hangt natuurlijk samen met allerlei andere zaken.’

De klimaatconferentie in Parijs, van 30 november tot 11 december, gaat wel door, inclusief de meeste side events. Organisatoren houden vanwege de terreurdreiging echter wel rekening met afzeggingen voor de evenementen die om de officiële top heen worden georganiseerd.