Organisatie - 29 mei 2018

WUR niet meer de duurzaamste uni

tekst:
Roelof Kleis

Eindhoven goud, Wageningen zilver. Het is even slikken, maar Wageningen University is niet langer de meest duurzame universiteit van ons land.

© Shutterstock

Na vijf opeenvolgende jaren winst, ging de SustainaBul 2018 voor het eerst sinds de invoering van de titel door Studenten van Morgen níet naar Wageningen. Op zes punten achterstand (386 om 392) eindigde Wageningen achter de Technische Universiteit Eindhoven (TUe). En dat is best erg, reageert Erna Maters van het Facilitair Bedrijf. ‘Maar Eindhoven heeft verdiend gewonnen.’

Gezinsauto
De TUE eindigde de afgelopen twee jaren achter Wageningen. Vorig jaar zelfs ruim op 21 punten. Eindhoven kreeg vooral veel lof toegezwaaid voor haar studententeams. Dat zijn groepen studenten die projecten aanpakken die vaak tot start-ups leiden. Het Solar Team bijvoorbeeld bouwt een gezinsauto op zonne-energie. Blue Jay ontwikkelt een indoor drone die als assistent in de gezondheidszorg kan functioneren.

sustainbabul.jpg

Volgens Maters is Wageningen er dit jaar minder in geslaagd om aansprekende voorbeelden van duurzame projecten voor het voetlicht te brengen. ‘Wij hebben de activiteiten rondom het thema moderne slavernij naar voren gebracht. Maar Studenten voor Morgen zag dat kennelijk niet als voorbeeld van duurzaamheid vertaald naar de samenleving. Dit geeft aan dat we voor volgend jaar beter na moeten denken over wat we doen en hoe we dat naar duurzaamheid vertalen.’

Klein verschil
Maters benadrukt verder dat het ook zijn goede kanten heeft dat Wageningen eens niet op één staat. ‘Het is goed dat andere universiteiten stappen ondernemen.’ Het verschil tussen de nummers 1-4 is met 15 punten nog nooit zo klein geweest. Dit jaar deden overigens maar 9 universiteiten en 4 hogescholen mee aan de ranking. Vorig jaar waren dat nog 20 instellingen. De organisatie wil de vragenlijst op de schop nemen, zodat het meedoen minder werk vraagt.

Re:acties 2

• Marco

Fol might be right. Further possibilities: maybe WUR lost points by continuing banking with rabo and ING. Or could it be because the WUR even refused to send the pension fund ABP a letter to ask them to divest from fossil fuels? Maybe Eindhoven provides science days for school children themselves, and does not leave that to Shell. Maybe Eindhoven does not lobby for intensive agricu.. well screw it: back to work Executive Board: WUR' going to be the greenest next year again!

• fol

maybe it's because of the policy of giving a mobile phone to every employee (instead of the desk phones that were working perfectly), or because of changing all desks for the only reason of putting more people in the same room ? Wageningen green University is a joke, only marketing like always.