Student - 1 februari 2017

'WUR moet bankzaken onderbrengen bij duurzamere bank'

tekst:
Twan van der Slikke
4

De WUR moet breken met ABN AMRO en de Rabobank, haar huidige financiële partners. Dat vinden de leden van studentenorganisatie Fossil Free Wageningen, die een online petitie zijn gestart om het bestuur van de WUR te overtuigen over te stappen naar banken die niet investeren in de fossiele brandstof-industrie.

Foto: Fossil Free Wageningen

Wageningen University & Research doet al lang zaken met ABN AMRO en Rabobank. Deze banken investeren veel geld in de fossiele brandstof-industrie, zegt masterstudent Climate studies Emiel Spanier van Fossil Free Wageningen. Volgens Spanier is het tijd om de overstap naar een duurzamere bank te maken. 'Ik kan niet geloven hoe het mogelijk is dat onze universiteit, die zichzelf als groen en duurzaam promoot, zaken doet met een bank als ABN AMRO. Wij geloven dat divesteren een verschil kan maken. Dat betekent dat de WUR haar geld van onzuivere of onethische fondsen haalt en het herinvesteert in meer transparante en duurzame investeringsfondsen.'

Momenteel is de petitie ruim 800 keer ondertekend. Fossil Free Wageningen heeft zelf aangegeven dat ze bij 1000 handtekeningen, ongeveer 10% van het totale studentenaantal, een reactie van het bestuur verwachten.

Triodos
Fossil Free Wageningen wijst Triodos bank aan als de geschikte nieuwe partner van WUR. Leden van Fossil Free hebben al een bezoek gebracht aan Triodos bank en hebben er de mogelijkheden besproken van een eventuele samenwerking met de WUR. 'Triodos liet ons weten dat zij bereid zijn de nieuwe partner van de WUR te worden en dat ze daar ook de capaciteit voor hebben. Greenpeace en Milieudefensie zijn andere grote cliënten van Triodos. Wij geloven dat met een dergelijke overstap de WUR een voorbeeld kan geven aan andere instituties', aldus Suzy Rebisz, masterstudente International land & water management en Rural development & innovation. 'We hebben veel tijd en moeite gestopt in de petitie en hopen dat de universiteit deze zaak serieus neemt. We hopen een beweging te creëren die leidt tot meer transparantie en tot meer betrokkenheid bij mensen.'

Het is mogelijk om de petitie te ondertekenen tot en met 23 februari via de volgende link: https://campaigns.gofossilfree.org/petitions/switch-to-a-sustainable-bank/

Re:acties 4

 • jac

  ASN TRIODOS ea zg groene banken populair bij progressieve maar niet volledig geinformeerde deel van NL. Kom op studenten, jullie kunnen beter!

  http://marketupdate.nl/columns/de-democratisering-van-geld/

  Reageer
 • john.schouten@wur.nl

  Ik bankier zelf al ruim 10 jaar bij Triodos en ben erg tevreden over deze bank.
  Ze hebben ook een aantal groene beleggingsfondsen waar je spaarcentjes veilig kunnen worden ondergebracht een een een leuk rendement opleveren.
  Ik zeg doen WUR

  Reageer
 • Nico

  @redactie: WUR doet toch ook zaken met Rabobank? Volgens mij zit daar namelijk zelfs het grootste deel van de transacties..

  Reageer
  • Suzy

   @Nico, de WUR bankiert inderdaad ook met Rabobank, Fossil Free Wageningen heeft gekozen om het eerst over ABN te hebben en vervolgens Rabobank. Welke bankenzaken en services deze twee precies betekenen voor de WUR moet ook nog in kaart worden gebracht.

 • Lisa

  Goede actie! Vraag me wel af waarom ASN bank bijvoorbeeld niet in overweging wordt genomen?

  Reageer
  • Twan

   Volgens de eerlijke bankwijzer scoort ASN bank inderdaad net iets beter dan Triodos bank. Het klimaatbeleid van ASN is ook erg goed. Echter, Fossil Free liet mij weten dat ASN niet toereikend is om een grote instantie als de WUR onder haar hoede te nemen.


Re:ageer