Wetenschap

WUR levert hoofdauteurs aan voor klimaatrapport IPCC

Gert-Jan Nabuurs en Robbert Biesbroek zijn gevraagd als coördinerend hoofdauteur mee te werken aan het volgende Assessment Rapport van het klimaatpanel IPCC.
Roelof Kleis

© Pixabay

Hoogleraar Europese Bossen Gert-Jan Nabuurs gaat daarmee op herhaling. Hij was in 2003 al betrokken als coördinerend hoofdauteur (CLA) bij de totstandkoming van het zogeheten Good Practices Guidance voor Landgebruik,een handleiding op basis waarvan landen hun CO2-emissies en –vastlegging moeten rapporteren. En bij het vierde rapport, dat in 2007 verscheen, was hij CLA van het hoofdstuk Bossen in het rapport.

Gert-Jan Nabuurs

‘Ze kennen dus mijn naam’, zegt Nabuurs. Aan het vorige rapport uit 2015 werkte hij niet mee. ‘Voor het nieuwe rapport ben ik weer gevraagd of ik genomineerd wilde worden.’ Elk land heeft een steunpunt van het IPCC, dat wordt gevraagd voordrachten te doen. Nabuurs en Biesbroek zijn twee van de veertien Nederlandse wetenschappers die door de IPCC-selectie zijn gekomen.

Prestige

Aan het zesde rapport werken in totaal 721 experts uit 90 landen. Eén op de vier nominaties werd daarmee gehonoreerd. ‘Ja, het geeft best wel wat prestige’, erkent Nabuurs. ‘Zeker als je de trekker bent van een hoofdstuk. Het is een hele mooie uitdaging. Maar het is ook hard werken hoor.’ Nabuurs en Biesbroek zijn zogeheten *coordinating lead author (CLA)*, wat wil zeggen dat ze de leiding hebben over een van de hoofdstukken van een van de drie delen van het rapport.

Ik denk dat ik als hoofdauteur met een sociaal-wetenschappelijke achtergrond een belangrijke inbreng kan hebben

Robbert Biesbroek

Voor bestuurskundige Robbert Biesbroek is deelname aan het IPCC-circus nieuw. Hij meldde zich aan en kwam door de selectie. ‘Afgezien van de prestige is het vooral heel erg interessant en leuk. Ik denk dat ik als hoofdauteur met een sociaalwetenschappelijke achtergrond een belangrijke inbreng kan hebben.’ Biesbroek doet (NWO-Veni)onderzoek naar hoe overheden de gevolgen van klimaatsverandering inpassen in bestaand beleid.

Robbert Biesbroek

‘En dat sluit nauw aan bij het werk voor de IPCC-werkgroep Impact, kwetsbaarheid en adaptatie. Mijn groep gaat het hoofdstuk over Europa schrijven. Wat zijn de impacts en kwetsbaarheden voor Europa en hoe gaan ze daar mee om. Waar liggen de oplossingen en wat zijn de good practices. Er is al heel veel kennis over de klimaatproblematiek in Europa, de uitdaging is om daar een goede balans in te vinden.’

Balans

Nabuurs krijgt in de werkgroep Mitigatie het hoofdstuk over landbouw, bosbouw en ander landgebruik onder zijn hoede. ‘Hierin gaat het over de oplossingen voor de klimaatproblematiek. Welke landen en sectoren kunnen wat bijdragen. Dat gaat van de energiesector tot de industrie, van land- en bosbouw tot huizenbezitters. Vooral het vinden van de juiste balans tussen land- en bosbouw is belangrijk.

‘In de landbouw gaat het om het terugdringen van emissies, in de bosbouw om het vastleggen van koolstof en het terugdringen van ontbossing’, vervolgt Nabuurs. ‘Ik denk dat er heel veel beleidsaandacht zal zijn voor het mitigatie rapport, juist omdat daar voor de eerste keer de oplossingen worden geschetst na het aannemen van het Parijs-akkoord.’

De IPCC-rapporten verschijnen om de zeven jaar. De nieuwe cyclus begint volgend jaar met een startbijeenkomst. Het werk moet in 2021 klaar zijn.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.