Student - 7 maart 2019

WUR leidt nog steeds boeren op

De tijd dat WUR de Landbouwhogeschool heette, is al lang voorbij. Toch zijn er nog steeds studenten die graag boer worden. Zoals masterstudent Jelle Jolink.

Beeld © Marije Kuiper

Jolink studeert Biosystems Engineering, maar weet nu al dat hij op termijn samen met zijn broer de boerderij van zijn ouders wil overnemen. Die boerderij staat in het Gelderse Drempt. Doordeweeks is Jolink student, maar in het weekeinde is hij 'gelukkig tussen de koeien'. Onder die kop staat in de jongste Resource een portret van boer-in-wording Jolink.

HAS
Zijn opleiding aan de WUR volgt op een afgeronde studie veehouderij aan de HAS in Den Bosch. Hij was toen 21. 'Mijn vader was toen 51. Alles op onze boerderij is zo ingericht dat je het dagelijkse werk in je eentje kunt doen. Omdat mijn pa door wil werken tot zijn 65-ste, was er niet genoeg werk voor mij.' Hij besloot nog een paar jaar te gaan studeren en koos voor Biosystems Engineering.

Achtentwintig dames om je heen die niks terugzeggen, dat is ook wel even lekker
Jelle Jolink, boer-in-opleiding

'Daar leer ik dat als er een probleem is, je eerst gaat uitpluizen hoe dat precies in elkaar zit. Daarna ga je kijken of je het op een biologisch manier kunt oplossen', legt Jolink uit. Een mooi voorbeeld van die aanpak is het koeientoilet. Het toilet scheidt urine en mest direct aan de bron, zodat er geen ammoniak wordt gevormd. Jolink loopt stage bij de ontwikkelaars van het toilet, het bedrijf Hanskamp in Doetinchem.

Melken
Hoe het innovatieve koeientoilet precies werkt, legt Jolink in Resource uit. Dat geldt ook voor zijn passie voor het boerenbedrijf, culminerend in het dagelijkse ritueel van het melken. 'Het is fijn om tussen de koeien te staan en ze individueel even te zien, te kijken hoe het met ze gaat. Het melken geeft mij een gevoel van rust. Achtentwintig dames om je heen die niks terugzeggen, dat is soms wel even lekker.'