Organisatie - 22 maart 2016

WUR krijgt nieuwe merknaam

tekst:
Rob Ramaker
8

Wageningen University & Research is de nieuwe naam die vanaf 1 september voor alle organisatieonderdelen wordt gebruikt. Bestaande merken als LEI, Alterra, Imares en Wageningen University verdwijnen.

Beeld: Logo met de nieuwe merknaam

Het nieuwe merkenbeleid moet zorgen dat Wageningen één krachtig gezicht laat zien aan de wereld, zegt Marc Lamers, directeur Corporate Communications & Marketing. Dus komt er één naam en één logo. Per september verdwijnen elf submerken, zoals LEI, Imares en Plant Research International. De stap past volgens Lamers goed in het ideaal van One Wageningen uit het strategisch plan. Hierin wordt gestreefd naar meer interne samenwerking, tussen disciplines maar ook tussen de onderzoeksinstituten en de universiteit. 

Wetenschappers die exacter willen aangeven waar ze aan werken, kunnen de nieuwe domeinnamen gebruiken, zoals Wageningen Plant Research (momenteel PRI en PPO) of Wageningen Bioveterinary Research (het huidige CVI). Nog niet alle instituten hebben een besluit genomen over hun domeinnaam. 

Per september verdwijnen elf submerken, zoals LEI, Imares en Plant Research International.

Het nieuwe merk wordt zonder veel tamtam geïntroduceerd. Vanaf september verschijnt het logo op alle uitingen en voorwerpen, zoals websites, briefpapier, gebouwen en bedrijfswagens. Alleen zaken die echt in het oog springen, zoals vlaggen of grote borden worden versneld vervangen. De domeinnaam wordt straks weer wur.nl. Enkele jaren geleden verdween dit domein ten faveure van wageningenur.nl. Bestaande sitenamen blijven doorverwijzen. 

Alleen voedselveiligheidsinstituut Rikilt gaat (voorlopig) niet mee in de naamswijziging. Het instituut gaat mogelijk fuseren met het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een tussentijdse naamsverandering zou complicerend werken.

Re:acties 8

 • Tom

  Misschien een beetje late reactie... Nu we 1 zijn, worden we dan ook verlost van dat ding voor het Forum dat de drie takken van WUR vertegenwoordigde?!?!?!

  Reageer
 • bolkey

  Als ik het nieuwe beeldmerk goed zie, dan zijn we nu wat hoekiger en strakker ingekaderd?

  Reageer
 • what's in a name

  Maak er dan ook:

  Wage
  ningen unversity and research van. (Net zoals op die mooie borden bij de ingang van de campus).

  Ik zou nog 10 keer van naam en huisstijl wisselen de komende jaren, lekker overzichtelijk lijkt me..

  Al met al een onzinnige actie

  Reageer
 • Nico

  Kijk even op de kalender; rest ons slechts enkele dagen en het is 1 april!

  Reageer
 • Alwin

  'Het instituut gaat fuseren met het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een tussentijdse naamsverandering zou complicerend werken.'
  is wel bijzonder voorbarig trouwens! Daar zijn de hoge heren nog helemaal niet over uit en zal nog wel even gaan duren voordat dit bekend is.

  Reageer
  • Rob Ramaker

   Hoi Alwin,

   Je hebt gelijk. De fusie hangt al heel lang boven de markt, maar de kogel is nog steeds niet door de kerk. Iets te stellig hier dus. Ik pas het aan.

 • Alwin

  Om welke 11 submerken gaat het nu precies? Er staan er maar 4. Kleine moeite die voor de duidelijkheid even toe te voegen.

  Reageer
  • Koen Guiking

   Dat zijn tien van de elf onderzoeksinstuten (alleen Rikilt dus niet) en Wageningen University. Dit zijn de onderzoeksinstituten van Wageningen UR: http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten.htm

 • Edgar

  @Henk, Nee het gaat er juist om dat DLO met zijn sterke merken als Alterra en IMARES, de nek omgedraaid moeten worden. De RvB en zijn vazallen in torentje Atlas (zal straks wel WUR001 gaan heten) moeten de overhand krijgen.

  Reageer
 • Henk

  Dus de naam Wageningen University verdwijnt? Iedereen studeert straks aan Wageningen Univessity & Research?

  Idioot. Stom idee. De universiteit wordt afgebroken, puur en alleen om internationaal naam te maken en Chinezen en ander volk binnen te harken.

  Reageer
  • Hans

   Henk, jij bent echt een bennie.

   Gr,


   Hans

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

 • xiaoyong.zhang@wur.nl

  A very good first step! But we should not stop it here.
  I strongly suggest to change the name DLO in the Chamber of Commerce to Wageningen Research as well, since there is no way I can explain to our clients what is DLO!


Re:ageer