Nieuws - 4 januari 2017

WUR heeft duurzame universiteit

tekst:
Albert Sikkema

UC Davis in de VS is de meest duurzame universiteit ter wereld. De WUR staat op plek 3. Dat blijkt uit de GreenMetric Ranking van de University of Indonesia.

<Windenergie van de WUR in de Noordoostpolder, foto WUR>

Alweer een ranking. Dit keer keken de samenstellers naar de duurzaamheidsscore van universiteiten in de wereld. Ze gaven punten voor duurzaam transport, waaronder het bus- en fietsgebruik, en voor vermindering en recycling van afval. Ook kregen universiteiten punten voor duurzame energie – de hoeveelheid zonne- en windenergie – , duurzaam bouwen en de aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs. En dan krijg je niet allemaal rijke Amerikaanse universiteiten bovenaan de lijst.

UC Davis uit California staat op 1 met 8398 punten, de University of Nottingham uit Engeland staat tweede met 8079 punten en de WUR staat derde met 7658 punten. Daarna volgen de universiteiten uit Connecticut, Oxford, Wenen en Keele (Engeland).

Afvalbeheer
De WUR haalt de hoogste score op het gebied van afvalbeheer en haalt van de hoogst genoteerde universiteiten de beste duurzaamheidsscore in het onderwijs. Op het gebied van waterbeheer en transport scoort de Wageningse universiteit relatief laag ten opzichte van de andere universiteiten met veel punten.

De samenstellers van deze ranking baseren zich op informatie op de websites van ruim vijfhonderd universiteiten. Bovendien moesten de universiteiten een uitgebreide vragenlijst invullen en werd de milieuscore van de campussen vergeleken. De informatie van de WUR is het afgelopen jaar blijkbaar een stuk beter of uitgebreider geworden, want vorig jaar stond de WUR nog op plek 32. De University of Indonesia publiceert deze ranking voor de zevende keer.