Wetenschap
Nieuws

WUR en DSM ontwikkelen bouwmateriaal uit riet

Wageningen UR ontwikkelt met DSM een hars waarmee rietafval kan worden verwerkt tot bouwmateriaal. Het project moet een duurzaam alternatief opleveren voor bijvoorbeeld spaanplaat en hout.
Rob Ramaker

Foto: John Bunting

Het onderzoek past binnen het programma Biobased Performance Materials, dat mede wordt gefinancierd door de topsector chemie. Ook Natuurmonumenten, dat rietafval levert uit beheerde natuurgebieden, en Compakboard, dat board produceert, zijn betrokken.De uiteindelijke bouwplaten en meubelen moet dezelfde kwaliteit krijgen als bestaande materialen maar beter zijn voor het milieu, zegt André van der Elsen, woordvoerder van DSM. Zo’n ‘groen’ bouwmateriaal past volgens hem goed in de circulaire economie, waar afval niet bestaat, maar grondstof is voor nieuwe producten. Wageningen UR is hierbij een interessante partner, zeg Van der Elsen: ‘Wageningen wil net als wij een innovatief product maken en ze hebben heel veel kennis in huis. We zijn twee sterken bij elkaar. ‘

Wageningen wil net als wij een innovatief product maken en ze hebben heel veel kennis in huis.

André van der Elsen, woordvoerder van DSM

Food & Biobased Research (FBR) gaat onderzoek doen aan twee aspecten van het duurzame bouwmateriaal, zegt Christiaan Bolck, programma manager biobased materials. Zo wordt gekeken hoe platen uit riet in plaats van stro of hout kunnen worden gemaakt. Verder zoekt FBR naar een plantaardige vervanger voor de synthetische hars die de platen bij elkaar houdt. Hierbij wachten allerlei technische uitdagingen zegt Bolck. ‘Dit is bijvoorbeeld nooit eerder met riet gedaan.’ Zo moeten de onderzoekers leren omgaan met riet dat niet geheel schoon is, en geen constante kwaliteit heeft. En een duurzame hars moet net zo reactief zijn als de bestaande varianten, zonder dat het gevaarlijk is voor gebruikers.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.