Nieuws - 26 september 2018

WUR één na beste Nederlandse universiteit in THE-ranking

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau,Redactie

WUR stijgt van plaats 64 naar 59 in de ranking van Times Higher Education (THE). TU Delft is de nieuwe nummer 1 in Nederland op plek 58. Ze hebben de Universiteit van Amsterdam ingehaald, die drie posities moet prijsgeven.

© Marte Hofsteenge

Van de twaalf Nederlandse universiteiten in de top 200 hebben er acht terrein verloren. Tilburg University, vorig jaar nog op plaats 195, valt er dit jaar net buiten.

De Times Higher Education World University Rankings gebruikt vijf indicatoren om de kwaliteit te bepalen. Onderwijs, onderzoek en citaties tellen elk voor 30 procent van de score mee, het internationale gehalte voor 7,5 procent en ‘industry income’ voor 2,5 procent.

Citaties
Op het gebied van citaties en onderzoeksopdrachten van derden scoort WUR bijzonder hoog, met respectievelijk 97 en 100 punten. De scores voor onderwijs (49) en onderzoek (54) zijn een stuk lager, terwijl de internationale positie WUR 82 punten oplevert. De stijging op de ranglijst is te danken aan hogere scores voor onderwijs en internationale positie.

Drie jaar geleden stond Wageningen opeens in de top-50 (plek 47), maar daarna zakte WUR door een andere berekening naar plaats 65. De afgelopen jaren steeg de universiteit weer lichtjes in de THE-ranking, een van de meest invloedrijke rankings ter wereld.

Het kleine Nederland scoort nog altijd prima in de ranglijst van beste universiteiten. Van alle Europese landen hebben alleen het Verenigd Koninkrijk (29) en Duitsland (23) meer universiteiten in de top 200. Wereldwijd wordt dat alleen overtroffen door de Verenigde Staten (60). De ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Oxford en Cambridge.

Terugval
Redacteur Ellie Bothwell van Times Higher Education heeft geen verklaring voor de terugval. ‘Het hoeft niet te betekenen dat de Nederlandse universiteiten het slechter zijn gaan doen. Het kan ook zijn dat andere universiteiten beter worden en dat de concurrentie toeneemt.’ Vooral de Aziatische universiteiten zijn aan een sterke opmars bezig.

De methodologie achter de ranglijst is ongewijzigd. De onderzoek- en onderwijsreputatie van een universiteit bepaalt nog altijd een derde van de totale score. ‘De mensen die we wereldwijd enquêteren vragen we niet naar de redenen waarom ze de ene universiteit wel noemen en de ander niet’, zegt Bothwell.

Wat volgens haar nog wel een rol kan spelen is dat het Nederlandse bedrijfsleven minder is gaan bijdragen aan onderzoek, al bepaalt dit zogenoemde industry income maar 2,5 procent van de totaalscore per universiteit.

Lees meer: