Nieuws - 8 februari 2018

WUR benoemt vier nieuwe eredoctors

tekst:
Roelof Kleis

Wageningen University reikt tijdens haar honderdste dies op 9 maart vier eredoctoraten uit. De kersverse eredoctoren zullen een lezing geven over hun werk.

De vier beoogde eredoctoren, vlnr Carl Folke, Katrina Brown, Eugene Koonin en Fusuo Zhang. Foto's: M. Axellson/Azote, KatrinaBrown.org, NCBI, UN

Het gaat om de Zweedse ecoloog Carl Folke, de Russische evolutionair-bioloog Eugene Koonin, de Chinese plantkundige Fusuo Zhang en de Britse milieu-sociologe Katrina Brown.

Veerkracht
Folke (62) is een milieuwetenschapper die zijn sporen heeft verdiend op het snijvlak van de natuur- en sociale wetenschap. Hij is mede de grondlegger van het principe van de veerkracht van natuurlijke systemen, die de basis zou moeten zijn van menselijk handelen. Folke is hoogleraar Natural Resource Management aan de Universiteit van Stockholm en oprichter/directeur van het Stockholm Resilience Centre.

Het begrip veerkracht (resilience) staat ook centraal in het werk van de Katrina Brown. Zij is hoogleraar Social Sciences aan de Universiteit van Exeter en gespecialiseerd in hoe individuen en gemeenschappen in ontwikkelingslanden omgaan met klimaatverandering.

Crispr
Eugene Koonin (61) is onderzoeker aan het National Center for Biotechnology Information in Bethesda. Hij is een van de grondleggers van de Crispr-technologie, het jongste wondergereedschap waarmee genetici gericht kunnen sleutelen aan het genoom. Hij werkte nauw samen met de Wageningse Crispr-groep van John van der Oost.

Zhang is hoogleraar Plant Nutrition aan de Chinese Landbouwuniversiteit in Beijing. Hij verdiende zijn sporen in de Chinese landbouw met de ontwikkeling en toepassing van technieken die duurzaam de opbrengst verhogen. De nadruk ligt daarbij op het optimale gebruik van beschikbare nutriƫnten.

Vrouw
Wageningen University benoemt doorgaans bij elk lustrum eredoctors. Van 1918 tot en met 2018 zijn er in totaal 58 eredoctoraten toegekend. Katrina Brown is de eerste vrouw sinds 1993 die tot eredoctor wordt benoemd. Voor zover bekend is ze de vierde vrouw met een WUR-eredoctoraat.